Persoonlijke lening betekenis: wat is het verschil met andere leningen?

Geld lenen kan een lastig verhaal worden, want wat voor lening moet je nemen en welke past het best bij jou? Misschien is de persoonlijke lening wel de beste keus.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een leenvorm waarbij van tevoren alles goed wordt afgesproken en alle bedragen vast staan. Het is een aflopend krediet. Je leent dus een vast bedrag, tegen een vaste renteprijs en een vaste looptijd. Als je een persoonlijke lening afsluit, weet je precies hoeveel het je gaat kosten en hoelang het gaat duren voordat je de lening weer hebt afbetaald.

Bij een Persoonlijke lening staat alles al vast. Dat betekent in sommige gevallen dat boetevrij aflossen geen optie is. Heb je een maand wat meer geld over en wil je graag meer in een keer aflossen, moet je daar een boete voor betalen. Dat komt doordat je de overeenkomst als het ware niet nakomt. De kredietverstrekker zal namelijk minder rente van jou ontvangen als je meer geld aflost en dus in een kortere tijd klaar bent. Boetevrij extra aflossen kan meestal niet met een persoonlijke lening, maar er zijn altijd uitzonderingen te vinden. Ten slotte weet je van tevoren hoeveel het je gaat kosten en hoe lang het gaat duren, misschien kan je dan beter minder lenen.

Wat is het verschil met een andere lening?

Wanneer het om geld lenen gaat, kiezen veel mensen tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Het verschil tussen beide leningen licht meestal aan het doel van de lening. Een doorlopend krediet is eigenlijk veel flexibeler dan een persoonlijke lening. Bij een krediet spreek je met de kredietverstrekker een bepaald bedrag af.

Je kan dan onbeperkt opnemen en aflossen tot de afgesproken limiet bereikt is. De rente is variabel bij een doorlopend krediet en dat maakt het voor sommige mensen wat spannend. Je weet namelijk niet van tevoren wat de maandlasten zullen zijn. Bij een doorlopend krediet betaal je ook alleen rente over het opgenomen bedrag. Neem je minder geld op dan de afgesproken limiet, betaal je dus niet over het gehele maximum bedrag rente.

Rood staan

Een andere populaire vorm van lenen is rood staan. Je zal misschien niet gelijk denken aan rood staan als een leenvorm, maar technisch gezien kan het wel. Je geeft namelijk geld uit dat je eigenlijk niet hebt en dat je later terug moet betalen. Wat veel mensen ook niet weten, of niet bij stil staan, is dat je over rood staan ook rente moet betalen. Deze rente die credit card maatschappijen hierover berekenen is vrij hoog waardoor rood staan geen gunstige vorm van lenen is.

Risico’s van lenen

Bij een doorlopend krediet lijkt de vrijheid heel fijn. Je mag onbeperkt geld opnemen tot een bepaald limiet en je kan het helemaal zelf bepalen. Voor veel mensen is dit echter een valkuil. Geleend geld wordt snel uitgegeven en dan wordt er weer meer geld geleend om andere dingen te betalen. Zo kan je in een vicieuze cirkel terecht komen en uiteindelijk het hele bedrag lenen. Zo wordt de lening vaak toch een stuk duurder dan in eerste instantie gedacht werd.