5 slimme manieren om geld te besparen op inkt

Printen is een dure hobby. Zeker als je niet zo vaak print en de inkt steeds net is opgedroogd als jij weer wat wil printen. Wij geven je 5 slimme manieren om juist geld te besparen op printen.

1. Alternatieve patronen

Wie slim is vergelijkt. Dat blijkt ook bij het geval van printers en hun cartridges. Als je een printer aanschaft is dat natuurlijk even een bedrag wat je uit moet geven, maar daarna wil je lekker kunnen printen zonder al te veel zorgen over de kosten te hebben. Als de printer eenmaal in huis staat, zijn de inktpatronen het duurste wat er overblijft en laten die nou niet heel goedkoop zijn. Tenminste, de officiële inktpatronen zijn aardig aan de prijzige kant. Inktpatronen hp, inktpatronen Epson of inktpatronen van Canon. Je betaalt er de volle mep voor.

Gelukkig zijn er steeds meer alternatieve merken op de markt die ook dit soort patronen verkopen, maar voor een veel lagere prijs. Dat maak printen een stuk goedkoper. Wil je bijvoorbeeld de cartridges HP 302 kopen? Dan zit je niet in de goedkoopste categorie. Gelukkig is ook voor dit formaat een alternatief te vinden. Voor de 302 en de 302 XL kan je een goedkopere variant aanschaffen, die gewoon in je HP printer past en het minstens net zo goed doet.

2. Kwaliteit

Heb je bepaalde prints nodig die aan goede kwaliteit moeten voldoen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een originele cartridge in de printer te doen. Dan weet je in ieder geval zeker dat die prints er mooi uit zullen komen. Zo kan je voor kwaliteit gaan wanneer jij dat wil. Alle andere pagina’s die je print kan je dan uitdraaien met alternatieve cartridges. Overigens valt er bijna geen verschil in kwaliteit te zien. Met name voor kleurafdrukken ben je goedkoper uit als je de zogeheten klooninkt in de printer doet. Het verschil is niet te merken op papier, alleen in je portemonnee.

3. Kwantiteit

Een alternatief merk in inktpatronen gaat net zo lang mee als originele cartridges. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de neppers langer meegaan dan de originele varianten. Dat deze cartridges snel leeg zouden gaan is dus een fabel. Meestal geeft de printer ook een waarschuwing aan wanneer een van de inktpatronen bijna op is. Deze melding kan je beter negeren als je goedkoper wil printen. Deze melding wordt namelijk al vrij vroeg gegeven en meestal zit er best nog wel wat inkt in het potje. Als je het hele patroon helemaal op wil maken, kan je het best gewoon blijven doorprinten totdat je merkt dat de kwaliteit van de print achteruit gaat. Dat merk je snel genoeg. De zwarte letters worden grijs en bepaalde kleuren komen dan niet meer uit de printer waardoor er een raar kleurenpalet ontstaat. Dan wordt het tijd om de cartridges te vervangen.

4. Gebruik een slimme printer

Het komt vaak voor dat bepaalde handelingen steeds opnieuw en handmatig worden gedaan. Denk aan het toevoegen van betalingsvoorwaarden op de achterkant van een offerte of contract. Als je dit soort kleine dingetjes vergeet en die steeds handmatig in het document verwerkt, kan je zomaar eindigen met een heleboel printjes voor één document. Met een zogenaamde slimme printer of multifunctionele printer kan je dit voorkomen. Met een druk op de knop heeft de printer door om wat voor soort document het gaat, hoe het moet worden afgedrukt en op welke manier. Gaat het om een document voor intern overleg? Dan wordt het standaard dubbelzijdig in zwart-wit afgedrukt. Slim toch?

5. Print zuinig

Printers hebben over het algemeen altijd een zuinige stand. Bij de een heet het ‘concept’ of ‘klad’ en bij weer anderen heet het ‘draft’ of ‘economy’. Bij deze stand wordt er minder inkt gebruikt dan bij normaal printen waardoor je dus veel langer met je cartridges kan doen. Je kan je printer gemakkelijk weer van deze stand afhalen en officiële documenten gewoon in een normale stand printen. Je kan ook gaan voor een lettertype waar je ongeveer twintig procent minder inkt mee gebruikt. Het Ecofont lettertype kan je gratis downloaden. De letters van dit lettertype zijn niet volledig zwart, maar er zitten kleine witte stippen in. Daardoor hoeft je printer niet alles volledig zwart in te kleuren en dat scheelt ook weer!