Goedkope energie: zijn er valkuilen waar je op moet letten?

Een goedkoop contract voor energie, het lijkt vaak te mooi om waar te zijn, maar is dat ook zo? Waar moet je allemaal op letten als je goedkope energie wil afsluiten?

Goedkope energie

Er lijkt altijd een addertje onder het gras te zitten als het gaat om goedkope energie afsluiten bij een maatschappij. Bepaalde kortingen of deals lijken op het eerste gezicht heel goedkoop, maar vaak wordt het later duurder. Misschien is deze deal helemaal niet zo goedkoop als je denkt.

Contract bepaalde tijd

Heb je een contract bij je huidige energieleverancier voor een bepaalde tijd, dan kan je nog steeds overstappen. Meestal heb je een opzegtermijn van één maand. Wil je overstappen terwijl je contract nog niet afgelopen is, betaal je in de meeste gevallen een opzegvergoeding. Daarom is het slim om over te stappen als je contract ten einde loopt. Begin alvast met het vergelijken van stroom en gas, zodat je sneller een keuze kan maken.

Contract voor onbepaalde tijd

Als je een contract hebt afgesloten voor onbepaalde tijd, kan je meestal direct overstappen. Over het algemeen betaal je maandelijks namelijk meer, zodat je de vrijheid hebt om over te stappen wanneer jij wil. Zie je een mooie energiedeal die je graag wil nemen, kan dat vrijwel direct. Wees hierin echter niet te gehaast. Zo maar voor de eerste de beste energiedeal gaan, kan later voor spijt zorgen als je niet goed vergeleken hebt en een andere actie achteraf toch beter blijkt te zijn.

Vast tarief ov variabel?

Een grote valkuil bij het afsluiten van energie is het jarenlang vastzetten van je energietarief. Daardoor blijft je tarief vaak hoger dan de daadwerkelijke stroomkosten. Aan de andere kant kan een vast stroomtarief ook heel handig zijn. Als de stroomkosten stijgen, stijgen jouw kosten ook, maar dalen de energieprijzen, heb jij een lekker goedkoop contract. Op deze manier wordt de energieprijs altijd gespiegeld aan de kosten op de markt en betaal je dus altijd precies wat energie waard is.

Welkomstbonus

Ondanks dat een welkomstbonus er soms wat verdacht uitziet, is dit een van de beste deals die je kan krijgen als het gaat om energie. Bijna alle energiemaatschappijen bieden zo’n bonus aan omdat ze willen dat jij klant bij hen wordt. Het zou stom zijn om zo’n deal niet aan te nemen, want het levert je soms wel een paar weken gratis stroom op. Omdat vrijwel elke aanbieder zo’n bonus biedt, kan je erop vertrouwen dat zo’n deal wel goed zit. Ook wordt er nu veel gepromoot op duurzame energie. Als je kiest voor groene stroom zal de bonus bijvoorbeeld hoger kunnen zijn.

Service

Ook moet je goed kijken naar service en klantvriendelijkheid. Dat kan je het beste doen door reviews te lezen van klanten die ervaring hebben met de energiemaatschappij die jij op het oog hebt. Lees je veel slechte recensies over de kwaliteit of de bereikbaarheid van deze maatschappij, kan je misschien beter niet met ze in zee gaan. Er is niets vervelender dan een hoge energieprijs betalen voor een service die niet goed werkt en waarbij je niet goed te woord wordt gestaan.