Meest risicovolle beleggingen van 2019

Iedere belegging brengt het risico met zich mee dat je je inleg verliest. Compleet. Of voor een deel. De waarde van het bedrijf of product kan namelijk dalen en daarmee doet jouw aandeel dat ook. Maar we doen het juist om geld binnen te harken. Daarom is het belangrijk dat je je goed inleest. Wij maken het je vast wat makkelijker en zetten de meest risicovolle beleggingen van het moment op een rij.

Technologische bedrijven

Bedrijven als Apple, Google en Facebook doen het over het algemeen goed. Ze draaien een enorme omzet en behoren tot de meest succesvolle bedrijven ter wereld. Ze lijken maar te blijven groeien. Maar dat is ook juist het gevaarlijke aan aandelen in de technologische sector. De waarde valt of staat met de groei die zij doormaken. Als er een fout in een systeemupdate zit, of een nieuw product verkoopt niet zoals verwacht, dan zorgt dat voor een flinke klap. Gebruikers reageren hier direct op en dat heeft een onverbiddelijk effect op de waarde.

Cryptomarkt

De cryptomarkt is al vanaf het begon enorm volatiel. De koers kan binnen een dag met vijftig procent stijgen en de volgende dag weer met zeventig procent dalen. Dat brengt behoorlijke risico’s met zich mee. Als je niet op tijd uitstapt, loop je grote kans je inleg te verliezen. Al heeft het ook voordelen. Want je kunt behoorlijk snel meeliften in de waardestijging en je investering zo juist al op korte termijn terugverdienen. Een beetje kennis van zaken is dan wel van belang. Zeker omdat een bank je hierover geen advies zal geven: deze beurs is namelijk niet gereguleerd.

Farmacie

Datzelfde principe van fluctuatie is eigenlijk van toepassing op de farmaceutische industrie. Aan de ene kant is het een heel risicovolle beleggingsmarkt. Ondernemingen in deze sector proberen namelijk kapitaal op te halen door de beurs op te gaan. Maar op dat moment worden medicijnen nog ontwikkeld. Wanneer het eindproduct goed blijkt te werken, bestaat de kans dat het medicijn plots wereldwijd wordt verspreid en een grote afzetmarkt krijgt. Maar wanneer het een grote flop blijkt te zijn, is het als een luchtbel die in één keer klapt. En dat voelen de beleggers dan ook zonder meer.

Britse pond

Met het oog op de Brexit zijn ook de beleggingen aan de andere kant van het Kanaal behoorlijk risicovol. Het is nog lastig in te schatten wat de exit van Groot-Brittannië gaat betekenen voor de waarde van de lokale valuta. De Britse pond. Ruim zeventig procent verwacht dat de munt nog verder in waarde zal dalen. Maar het scenario dat Engeland haar positie ten opzichte van Europa juist zal versterken is ook niet uit te sluiten. En dan zou de koers juist behoorlijk kunnen stijgen.

Risico’s beperken

Wil jij je risico’s zoveel mogelijk beperken? Ga dan in zee met een beleggingsadviseur. Of zorg in ieder geval dat je gaat beleggen met geld dat je in het ergste geval kunt missen. Neem bijvoorbeeld tien procent van je vrij besteedbaar inkomen. Ga de markt op met het blackjack geld dat je vorige week hebt gewonnen in het casino. Of gebruik je vakantiegeld ervoor en wie weet maak jij van je inleg wel een wereldreis in plaats van een citytrip!