Hoeveel kost het laten plaatsen van een dakkapel op je huis?

Met een dakkapel creëer je met een redelijk makkelijke aanpassing veel extra leefruimte in je huis. Door een dakkapel op een schuin dak te plaatsen, maak je van je zolder een ruimte waar veel licht binnenvalt. Bovendien geeft het extra hoogte zodat de zolder ineens geschikt is voor het maken van een mooie kinder-, slaap- of werkkamer bijvoorbeeld. Alleen is het plaatsen van een dakkapel wel specialistisch werk. Dat doe je niet zo makkelijk zelf. Is het dan ook duur? Of vallen de kosten juist ontzettend mee? En waar moet je nog meer op letten?

De kosten voor een dakkapel

In de meeste gevallen zul je dus een dakkapel laten plaatsen. Hiervoor huur je dan een specialist in, die weet precies hoe je dat op de juiste manier doet. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten voor het plaatsen van een dakkapel. Denk hierbij aan:

  • Materiaal. Een dakkapel is meestal gemaakt van hout, kunststof of polyester.
  • Grootte. Hoe breder de dakkapel, hoe hoger de prijs.
  • Maatwerk. Als je af kunt met een prefab (standaard) dakkapel drukt dit de kosten, maatwerk betekent meer tijd en dus kosten.
  • Soort ramen. Een dicht raam is goedkoper dan een draairaam, terwijl een draai/kiepraam nog duurder is.
  • Afwerking en extra opties. Hoe meer en hoe luxer, hoe duurder. Zo is een plat dak goedkoper dan een schuin dak op de dakkapel.
  • Vergunning nodig? Niet alle dakkapellen hebben een vergunning nodig, maar als dat wel zo is, dan kosten dakkapel vergunningen extra bovenop de standaardprijs.

Wat kost een gemiddelde dakkapel?

Voor een standaardmodel (prefab) dakkapel van hout, drie meter lang met een vast raam en een draai/kiepraam ben je een kleine €4000 kwijt als je dit door een goede professional laat plaatsen. Dan heb je een standaard afwerking en geen extra’s als rolluiken en dergelijke. Voor een kunststof exemplaar ben je iets goedkoper uit, dit scheelt ongeveer €200. Kies je voor meer kwaliteit, dan komt er algauw honderden euro’s bij. Voor maatwerk moet je rekening houden met €1000 extra, soms zelfs meer.

Heb je een grotere dakkapel nodig? Reken dan op ongeveer €1000 per meter breedte extra. Ongeveer de helft van de kosten zijn voor materiaal. Arbeidskosten zijn goed voor iets meer dan een kwart, kozijnen voor iets minder dan een kwart. Tenslotte is er nog een paar procent gerekend voor afvoerkosten (van bijvoorbeeld oude materialen).

Voordelen

Naast dat je meer ruimte en licht in je huis krijgt, levert een goed geplaatste dakkapel vrijwel altijd extra waarde op voor je woning. Dus het is een investering die zich later wellicht terugbetaald, terwijl je er direct al plezier van hebt!