Wil je medewerkers meer motiveren? Dit kun je allemaal doen

Een goed bedrijf goed functionerend en succesvol houden kan alleen als álle werknemers in het bedrijf zich betrokken voelen en gemotiveerd zijn om het bedrijf werkende te houden.

In de podcast ‘Een podcast over media’ werd hoofd van het multimedia-bedrijf Linda. (Jildou van der Bijl) gevraagd wat zij doet om burnouts binnen het grote mediabedrijf te voorkomen. Uit haar antwoord kwam dat ze veel leiderschapstrainingen heeft gedaan waarbij ze leerde om álle werknemers in het bedrijf te betrekken, hoe laag of hoog hun functie ook was. Zo voelde iedere werknemer zich gehoord en veilig genoeg om uit te spreken wanneer de druk te hoog lag. Een goed voorbeeld van het belang van motivatie van je werknemers. Weten wat jij kunt doen om je werknemers gemotiveerd te houden? Dit bijvoorbeeld:

Teamuitjes

Als er íets belangrijk is voor de teamspirit, dan zijn teamuitjes het wel. Dit is hét moment waarop alle werknemers zich echt collega’s van elkaar kunnen voelen en leren om goed samen te werken. Er zijn typische teamactiviteiten zoals een escape room of lasergamen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om samen een kookcursus te doen. Het gaat erom dat je als team iets kunt bewerkstelligen of overwinnen. Dat bevordert de teamspirit.

Kerstpakketten

Het belang van een kerstpakket wordt keer op keer bewezen. Hoewel sommige werknemers het effect van het geven van een kerstpakket nog wel eens onderschatten, is het krijgen van een kerstpakket wel degelijk bevorderlijk voor de werklust van het personeel van het bedrijf. Kerstpakketten zijn het meest effectief wanneer ze ook getailord zijn. Dat wil zeggen: een zo persoonlijk mogelijk kerstpakket voor elke werknemer. Dat betekent dat je andere kerstpakketten voor mannen hebt dan voor vrouwen, etcetera.

Complimenten geven

Het implementeren van bonussen in een bedrijf leek succesvol en een goede stok achter de deur om nét dat extra tandje bij te zetten. Door het idee te hebben dat mensen beloond kunnen worden voor het werk dat ze afleveren, zouden werknemers extra gemotiveerd zijn om zich in te zetten voor het bedrijf. Onderzoek uit de Volkskrant wees echter uit dat het geven van bonussen een averechts effect heeft, terwijl het geven van een compliment juist wél werkt om je werknemers te motiveren.