Je kosten laag houden als ondernemer? Dat doe je zo

Wil jij gaan ondernemen of ben je ondernemer? Dan wil je natuurlijk de kosten zo laag mogelijk houden. Kantoorartikelen, huur van een pand of het leasen van een auto. Ondernemen kost nu eenmaal geld. Gelukkig zijn er ook een aantal goede alternatieve en oplossingen die ervoor zorgen dat jij aan het eind van de maand meer winst overhoudt.

De ene onderneming is natuurlijk de andere onderneming niet. Werk jij bijvoorbeeld veel online, als copywriter of designer? Of werk je juist offline, doordat je een bouwbedrijf hebt of een schoonheidssalon. Het loont om eens jouw uitgavenpatroon te bekijken om te zien waar je eventueel zou kunnen besparen.

1. Flexwerkplek

De prijs voor een kantoorpand ligt vaak erg hoog. En naast de huur heb je natuurlijk ook meer kosten aan bijvoorbeeld water en elektriciteit. Wil jij de kosten in het begin zo veel mogelijk drukken? Of ben je bijvoorbeeld niet constant op kantoor? Dan kun je ook eens kijken naar een flexwerkplek bij jou in de buurt. Hier kun je vaak een locatie of een werkplek huren. Ook als je bijvoorbeeld een presentatie wilt geven kun je dat hier doen. Vaak betaal je voor een dagdeel of voor een vaste periode.

2. Boekhouding

Tegenwoordig kun je gemakkelijk je eigen bankzaken regelen. Er zijn veel goede online boekhoudprogramma’s die precies bijhouden wat er binnenkomt en wat er uit gaat. Natuurlijk vergt dit van jezelf ook wel het één en ander. Denk aan het juist invoeren van de cijfertjes. Je zou daarom ook ervoor kunnen kiezen om het gedeeltelijk zelf bij te houden en het te laten controleren door een boekhouder. Dat scheelt je onder aan de streep heel wat geld.

3. Kantoorartikelen

Tijdens het ondernemen zijn er natuurlijk heel wat producten die je moet aanschaffen. Het één vaker dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan enveloppen, schrijfblokken en pennen. En je printer? Die maakt soms overuren. Kies daarom voor goedkopere alternatieven, bijvoorbeeld huismerken of B-merken. Dit zijn in de meeste gevallen perfecte oplossingen voor een fractie van de prijs. Zeker voor huismerk inktcartridges geldt dat het je op maandbasis een hoop geld scheelt. Neem jij binnenkort jouw uitgaven onder de loep?