Als je de reclames op tv ooit ziet, dan lijkt het alsof geld lenen via bedrijven als Becam de normaalste zaak ter wereld is. Iedereen zou met het grootste gemak een lening af kunnen sluiten, zo wordt het voorgedaan. Maar de waarheid is wat genuanceerder. Want naast dat geld lenen geld kost, is het niet voor iedereen weggelegd om ‘zomaar’ geld te lenen. Aan welke voorwaarden moet je voldoen om een lening af te kunnen sluiten?
De voorwaarden voor geld lenen
Hoewel elke geldverstrekker zijn eigen regels en voorwaarden heeft, is een groot deel daarvan over het algemeen gelijk. Zo moet je in Nederland wonen, meestal minimaal 21 jaar oud zijn en moet je, uiteraard, in staat zijn om de lening af te kunnen betalen. Dit moet gebeuren voordat je 75 jaar bent, waardoor veel geldverstrekkers een maximum leeftijd van 69 jaar hanteren voor het aangaan van een lening.
Aflossen op een lening kan alleen als je voldoende besteedbaar inkomen hebt. Meestal is het vereist dat je een vast inkomen hebt, en daarnaast wordt gekeken naar je uitgaven. Verplichtingen zoals huur, hypotheek, een andere lening en andere vaste maandelijkse lasten bepalen namelijk hoeveel geld jij per maand kunt missen om een lening af te lossen. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit waar je het geld voor gaat gebruiken.
BKR registratie
Een lening (consumptief krediet of persoonlijke lening) en hypotheken worden geregistreerd bij het BKR (Bureau KredietRegistratie). Kredietverstrekkers kunnen, met jouw akkoord, je gegevens opvragen zodat ze kunnen zien of je (andere) schulden hebt. Ook als je betalingsproblemen of een achterstand hebt, wordt dit geregistreerd bij BKR. In dit laatste geval kun je tot vijf jaar na het oplossen van dit probleem, geen nieuwe lening afsluiten.
Is het totaal van je schulden hoger dan een bepaalde grens van wat je zou kunnen betalen, kan dat ook een reden zijn om een lening af te wijzen. Je kunt trouwens zelf altijd een overzicht bij BKR opvragen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Oversluiten
Ga je een lening oversluiten? Dan wordt een bestaande schuld afgelost met een nieuwe lening, waardoor die eerste vervalt. Kredietverstrekkers houden hier dan rekening mee, dus die bestaande schuld wordt dan niet meegenomen in de bepaling of je de nieuwe lening kunt betalen.
Kredietverstrekkers kunnen overigens om extra gegevens vragen, zoals een gezondheidsverklaring. Het staat ze vrij om dit naar eigen inzicht te doen.