Kosten en baten analyse Aansprakelijkheidsverzekering: nemen of niet?

De zomer is nog maar net voorbij en de dagen beginnen al kouder en korter te worden. Het jaar 2020 staat, voor je het weet, alweer voor de deur. Wie weet wil jij dan overstappen naar een nieuwe verzekeraar. Heb je wel eens nagedacht over extra’s die je basisverzekering aan kunnen vullen? De aansprakelijkheidsverzekering is hier een voorbeeld van.

Aansprakelijkheidsverzekering, wat is het?

Een kop koffie over de laptop van iemand anders of de dure vaas van je tante stuk maken. Het kan zo gebeuren, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Met de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren verzeker je jezelf voor de kosten van de schade die jij bij anderen hebt veroorzaakt. Ook fysieke schade. Met deze verzekering kun je dus een nieuwe laptop of vaas kopen. Helaas kan het de scherven van de emotionele breuk niet lijmen.

Het is iets anders dan de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) die je verplicht moet hebben wanneer je in een auto rijdt. Wanneer jij schade aan een andere auto veroorzaakt, ben je daarvoor verzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering gaat ‘buiten de autowegen’ om. Een afslag naar links of rechts naar het privé terrein. Daarnaast is de aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, maar de WA verzekering wel.

Waarom zou je dan?

Als het niet verplicht is, waarom zou je dan die verzekering nemen? Nou het kan echt heel nuttig zijn wanneer de schade hoog oploopt. Zoals je kunt lezen op www.aansprakelijkheidsverzekering.com zijn er aansprakelijkheidsverzekeringen van maximaal €4,05 per maand. Dus maximaal €48,60 per jaar. Wanneer jij de schade van een dure Apple laptop van €1500,- moet betalen, ben je toch wel blij dat je die verzekering hebt afgesloten. Zo weegt ineens de maandelijkse €4,05 ineens een stuk lichter. Veel stukken lichter!

Nadeel…

Het enige nadeel, zoals eigenlijk altijd met een verzekering, is het nadeel dat je voor ‘niets’ betaalt. Want stel je gooit nooit koffie over iemand anders zijn laptop of je maakt nooit de vaas van je tante stuk. Dan gooi je eigenlijk geld weg. Dat is de afweging die je maakt. Denk na hoe jouw persoonlijke situatie is. Ben of werk je veel met mensen en zit een risico in een klein hoekje? Dan kan het verstandig zijn.