Zo bespaar jij geld op je woonverzekeringen

De vele verzekeringen die je hebt afgesloten kunnen maandelijks flink in de euro’s oplopen. Het is nu eenmaal niet goedkoop om je op de toekomst voor te bereiden. Toch zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om geld te besparen op je woonverzekeringen. Wij vertellen wat je kunt doen!

Allereerst: over welke soort verzekeringen hebben we het als we praten over een woonverzekering? Dit zijn de twee belangrijkste: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. We leggen je kort de verschillen uit. 

1. De opstalverzekering 

Deze verzekering zorgt ervoor dat jij goed bent verzekerd op het moment dat jouw woning weer opnieuw opgebouwd moet worden. Bijvoorbeeld na een storm of een brand. Het idee dat je jouw huis weer moet opbouwen is natuurlijk heel akelig. Maar het idee dat je er niet voor bent verzekerd, is misschien nog veel spannender. Is jouw woning luxe afgewerkt en heb je bijvoorbeeld glas-in-lood? Of ben je een doe-het-zelver? Check dan ook goed je polis op eventuele bijzonderheden. Bij FBTO is de verbouwing ook altijd verzekerd. 

2. De inboedelverzekering

Brand, inbraak, waterschade. Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat alles binnenshuis wordt verzekerd als er iets gebeurd. Het dekt dus schade of verlies aan alles wat je hebt neergezet. Van de bank tot de computer. En van sieraden tot servies. Zoals je ziet kun je dus niet zonder beiden verzekeringen. Want de opstalverzekering verzekert grotendeels alles wat direct bij je woning hoort. En de inboedelverzekering dekt meer dat wat jouw woning van jou maakt: je spullen. 

Tips:

  1. Sluit jouw woonverzekering af bij dezelfde maatschappij. Dat bespaart je vaak geld (en gedoe bij een schadeclaim). Maar het voorkomt ook overlap of gaten in je dekking. 
  2. Je ontvangt vaak korting als je meerdere verzekeringen bij één maatschappij afsluit. 
  3. Gebruik een onafhankelijke vergelijker om uit te zoeken welke maatschappij het beste bij jouw woonsituatie past. 
  4. Controleer eens per 3 jaar of jouw verzekeringen nog wel kloppen. Maar duik ook de polissen in als er een dure wijziging is, bijvoorbeeld omdat er een aanbouw wordt gebouwd of een nieuwe keuken wordt geplaatst. 
  5. Betaal de premie per jaar. Doordat je alles in één keer betaalt, krijg je korting!
  6. Ga voor de juiste dekking. Extra uitgebreid, basis of all-risk? Zoek goed uit welke je nodig hebt. Te veel betalen zou zonde zijn. Net zoals onderverzekerd zijn.