Rechtsbijstandverzekering voor ondernemers: noodzakelijk?

Als ondernemer zijnde loop je nou eenmaal diverse risico’s. Zo kun je een klant hebben die weigert te betalen, personeel hebben dat zich niet aan de regels houdt, of een leverancier die alleen maar problemen oplevert. Soms kun je niets anders dan juridische stappen ondernemen, maar is hierbij een rechtsbijstandverzekering noodzakelijk?

Wat houdt zo’n rechtsbijstandverzekering precies in?

Kort gezegd is een rechtsbijstandverzekering niet verplicht. Desalniettemin is het afsluiten ervan erg verstandig. Zo heb je met een zakelijke rechtsbijstandverzekering in het geval van een zakelijk conflict recht op juridische bijstand van juristen of deskundigen van de desbetreffende verzekeraar. Deze verzekering geldt binnen de landsgrenzen van de Benelux en Duitsland.

Geen torenhoge kosten

Het oplossen van een zakelijk conflict kan al snel hoog oplopen in de kosten. Hierbij gaat het met name om de kosten van een advocaat. Daar zit je als ondernemer natuurlijk niet echt op te wachten. Met het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering zorg je er eigenlijk voor dat de kosten in ieder geval grotendeels worden vergoed. Mocht het conflict daadwerkelijk tot een proces leiden, zijn ook de proceskosten voor je verzekeraar.

Direct juridisch advies

Naast de kosten die een advocaat vaak met zich meebrengt vinden mensen de stap om contact op te nemen met hun advocaat voor een simpele, juridische vraag vaak ook te groot. Wat in dat geval een goede optie is, is om een belletje te plegen met je rechtsbijstandverzekeraar. Op die manier kun je direct antwoord krijgen op je juridische vraag, waardoor je misschien wel kunt voorkomen dat de situatie tot een juridisch conflict zal uitmonden. Dit bespaart dus niet alleen geld, voor zowel jou als voor de verzekeraar. Maar het scheelt ook nog eens veel tijd. Bovendien gaat de premie van je rechtsbijstandverzekering ook niet omhoog, aangezien je geen vergoeding nodig hebt voor een advocaat.

Wat is er niet verzekerd?

Helaas dekt een rechtsbijstandverzekering niet alle juridische kosten die eventueel gemaakt moeten worden. Geschillen over belastingen, subsidies, industrieel of intellectueel eigendom of in het ergste geval faillissement zijn in veel gevallen niet meeverzekerd. Al met al heeft een rechtsbijstandverzekering veel voordelen, maar ben je als ondernemer helaas alsnog niet voor alles verzekerd.