Waar op letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet iets waar je geregeld aan zult denken. Toch is het wel verstandig om je zo vroeg mogelijk te verzekeren tegen de kosten van een uitvaart. Waar je op moet letten bij het afsluiten dat leggen we hier uit.

Zet je uitvaartwensen op papier

Stel jezelf enkele vragen met betrekking tot je begrafenis of crematie. Zo kun je de juiste uitvaartverzekering afsluiten. Wil je begraven of gecremeerd worden? En wil je een uitvaart in besloten kring of wil je alles erop en eraan. Door deze vragen te beantwoorden weet je ongeveer voor welk bedrag je je moet verzekeren.

Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis en uiteraard is een besloten uitvaart ook goedkoper. Bij een begrafenis krijg je te maken met grafkosten en een grafmonument. Dit zijn kosten welke je bij een crematie niet zult hebben.

Soort uitvaartverzekering

Bij het vergelijken zul je merken dat je keuze hebt uit meerdere soorten uitvaartverzekeringen. Wij bespreken hier de twee populairste, de natura- en de kapitaal uitvaartverzekering.

Natura uitvaartverzekering

De natura verzekering is er voor iedereen die alles geregeld wilt hebben voor zijn of haar uitvaart. De nabestaanden hebben bijna niets te regelen omdat je je verzekert voor alle producten en diensten. Met de natura uitvaartverzekering zal je ook nooit onderverzekerd raken doordat de premie mee stijgt met de indexatie.

Kapitaal verzekering

Bij de kapitaal verzekering bouw je een geldbedrag op welke zal worden uitgekeerd na overlijden aan jouw nabestaanden. Deze kunnen met dit geldbedrag een uitvaartondernemer inschakelen om de uitvaart mee te regelen. Het voordeel van deze vorm van verzekeren is de flexibiliteit. Het nadeel is dat de nabestaanden veel moeten regelen voor jouw uitvaart.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Als je eenmaal je wensen duidelijk hebt gemaakt en weet welk soort verzekering je wilt afsluiten dan kun de uitvaartverzekeringen vergelijken. Je zult zien dat er van de bekende uitvaartverzekeraars enkele afvallen omdat niet iedere verzekeraar alle soorten verzekeringen aanbieden. De verzekeraars die overblijven kan je nu gaan vergelijken op voorwaarden en premie.

Tip: neem de tijd voor het vergelijken van de uitvaartverzekeringen. Je sluit deze verzekering maar eenmalig af en overstappen naar een andere verzekering is later altijd nadelig.

Let bij het vergelijken vooral op de voorwaarden. Als je kinderen hebt dan is het verstandig om te kijken of de kinderen gratis zijn mee te verzekeren op jouw polis. Als dit niet het geval is dan kun je kijken of je een speciale kinderpolis kunt afsluiten.

Zodra je een keuze hebt gemaakt kun je de uitvaartverzekering afsluiten.