Op reis: waar moet je rekening mee houden?

We houden bijna allemaal wel van op vakantie gaan. In de winter skiën in Oostenrijk, in de zomer met de caravan naar Spanje en in het najaar een heerlijke stedentrip in een Zuid-Europees land.  Of ben je meer van de indrukwekkende reizen naar een compleet ander werelddeel? Hoe je je vakantie ook invult, er zijn altijd genoeg zaken om rekening mee te houden.

Zet geld opzij

Een vakantie zal ook altijd ergens van betaald moeten worden. Het is daarom slim om daar elke maand geld voor opzij te zetten. Zelfs als je in mei of juni gewoon je vakantiegeld krijgt: een beetje sparen voor je vakantie kan echt geen kwaad. Heerlijk toch als je bij het betalen van de reis en tijdens je uitgaven op vakantie niet steeds je reserves hoeft aan te spreken? Het kan ook slim zijn om je creditcard op vakantie mee te nemen. Er zijn namelijk genoeg landen waar je reguliere bankpas geweigerd wordt.

Zorg dat je goed verzekerd bent

Als je op reis gaat, is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Je kunt voor elke reis afzonderlijk een verzekering afsluiten. Maar als je in een jaar meerdere trips maakt, is het slim om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Per saldo ben je (als het goed is) goedkoper uit en je hebt verder nergens meer omkijken naar.

Reis zoals jij wilt (maar vergeet je reisgenoten zeker niet!)

Ben jij iemand die impulsief een vakantie boekt en vervolgens op de plaats van bestemming pas gaat kijken wat er allemaal te doen is? Of plan je al je vakantiedagen van tevoren al helemaal vol met activiteiten en bezienswaardigheden? Voor beide opties valt wat te zeggen, dus doe vooral wat je zelf het prettigst vindt. Reizen op de manier die je zelf fijn vindt, is gewoon het leukste wat er is. Reis je met iemand anders (je partner, beste vriend of je hele gezin), probeer er dan wel ook voor alle reisgenoten een geweldige tijd van te maken.  Af en toe een beetje water bij de wijn moet kunnen, toch?

Vergeet je paspoort niet

Het lijkt een enorme open deur, maar je zal er nog van schrikken hoeveel mensen er op het vliegveld achter komen dat ze hun paspoort vergeten zijn. Maak vooraf een handige checklist met daarop alles wat je mee moet nemen. Zorg voor een tasje waarin je alle belangrijke reisdocumenten voor onderweg kunt bewaren. En bedenk ook: nagenoeg alles dat je vergeten bent, kun je in het vakantieland van je keuze gewoon kopen. Behalve natuurlijk dat al eerder genoemde paspoort en je bankpassen en creditcards. Check check dubbelcheck!