Iedereen bestelt en betaalt wel eens wat via het internet. Vaak zul je de transactie verrichten via iDEAL. Dat is namelijk de meest populaire online betaalmethode. Maar er worden veel meer betrouwbare betaalsystemen gebruikt op Nederlandse websites. Om je een idee te geven, zetten we de meest gangbare varianten en de belangrijkste kenmerken voor je op een rij.
1. iDEAL
Zoals gezegd is iDEAL de meest populaire betaalmethode op Nederlandse websites. Wanneer je voor iDEAL kiest, reken je een aankoop af via je eigen bank. Klik op het icoontje van de bank waar jij je rekening hebt en wordt automatisch doorgeleid naar het inlogscherm van de internetbankieromgeving. Bevestig de betaling via een scanner, of – wanneer je bent ingelogd – via de app, et voila. Je betaalt niet alleen in webshops, maar bijvoorbeeld ook in favoriete iDEAL casino.
2. Creditcard
Naast iDEAL-betalingen, kiezen veel Nederlanders voor het betalen met een Creditcard, als zij online aankopen doen. Het voordeel hiervan is de chargebackregeling. Je kunt je geld terugvorderen wanneer een bestelling niet wordt geleverd, is beschadigd of afwijkt van datgene dat je hebt besteld. Nadeel is dat je aankopen kunt doen, zonder dat de kosten hiervan direct worden afgeschreven van je rekening. Je moet een deel van je saldo dus apart houden om aan het einde van de maand je creditcardbetalingen te kunnen voldoen.
3. PayPal
Ook PayPal wordt steeds populairder. Deze betaalmethode was eerst exclusief voor de Amerikaanse marktplaats genaamd eBay. Maar tegenwoordig is het systeem op vrijwel alle webshops beschikbaar. PayPal biedt dezelfde voordelen als een creditcard. De aankoopbescherming is gewaarborgd. Maar PayPal is nóg beter beveiligd door strenge encryptie. Daardoor kunnen hackers niet zomaar bij je betaalgegevens. Dat is wel zo’n fijn idee. Het enige dat je moet doen om met PayPal te kunnen betalen is een account aanmaken en dat koppelen aan je bankrekening.
4. AfterPay
Vroeger de meest gangbare betaalmethode voor online bestellingen. Tegenwoordig vooral handig wanneer je verwacht dat je een deel van de levering nog terugstuurt. AfterPay is eigenlijk gewoon de ouderwetse acceptgiro. Je doet je bestelling, kiest AfterPay en ontvangt een digitaal betaaloverzicht in de mail. Je krijgt dan twee weken de tijd om het bedrag te voldoende. Via een overschrijving, of een iDEAL-linkje in de digitale factuur. Nadeel? Sommige webshops rekenen extra kosten. Omdat zij het risico lopen dat je wellicht nooit betaalt. Maar als je dat doet gooi je je eigen ruiten in. Er geldt namelijk een maximaal bestelbedrag dat mag openstaan.
5. Eenmalige machtiging
Ook een tikkeltje ouderwets, maar nog steeds populair is een eenmalige incassomachtiging. Hierbij geef je webshops toestemming om de betaling van jouw rekening af te schrijven. In veel online winkels kan dit zonder je handtekening af te geven, maar eigenlijk is dat niet rechtsgeldig. Officieel moet dit gebeuren door een formuliertje te printen, te ondertekenen en op te sturen. Of door een digitale incassomachtiging af te geven die wél rechtsgeldig is. Overigens word je bij deze betalingsvorm wel beschermd door de bank. Je kunt binnen 56 dagen het bedrag terugboeken als je iets niet ontvangt, of denkt dat iemand anders van jouw geld wil shoppen.