Hoe weet je of je een BKR registratie hebt?

Stichting BKR, ook wel Stichting Bureau KredietRegistratie, is de instantie in Nederland die bijhoudt welke schulden iemand allemaal heeft. Dit om goed in de peiling te kunnen houden of iemand niet tot zijn nek ik de schulden komt te zitten, want dat kan natuurlijk leiden tot problemen. Maar hoe weet je nu of je een BKR registratie hebt?

Wat registreert BKR?

Bij BKR staan een deel van de openstaande schulden vermeld die je als persoon kunt hebben. Dit is onder te verdelen in 7 categorieën:

  • (Zakelijk) Krediet
  • Hypotheek (bij betalingsachterstand)
  • CreditCard (meer dan €250 en gespreid betalen)
  • Rood staan (meer dan €250 en looptijd langer dan 1 maand)
  • Private Auto Lease (65% van de totaalsom)
  • Telefoonabonnement met toestel op afbetaling (vanaf €250)
  • Gespreid betalen bij bijvoorbeeld winkels en webshops

Een studielening via DUO wordt bijvoorbeeld niet geregistreerd. Maar ook schulden bij bijvoorbeeld de Belastingdienst, het CJIB of zorgverzekeraar worden hier niet vastgelegd.

Ben je benieuwd wat er van jou allemaal bekend is bij BKR? Of heb je dit nodig om bijvoorbeeld goed voorbereid een hypotheekaanvraag te doen? Je kunt kosteloos je bkr opvragen. Je ontvangt dan een overzicht met o.a. welke kredieten op jouw naam staan, plus de hoogte en de duur.

De ene BKR registratie is de andere niet

Aan de term ‘BKR registratie’ hangt vaak een negatieve betekenis, maar dit is eigenlijk niet terecht. Er zijn namelijk twee soorten registraties:

  • de negatieve BKR registratie: deze is te herkennen aan een A met een cijfer achter de registratie. De A staat in de volksmond voor achterstand, en het cijfer voor de oorzaak. Dat kan zijn opeisen van de vordering, een betalingsregeling, kwijtschelding of onbereikbaarheid. Als je alsnog aan alle verplichtingen hebt voldaan wordt de A vervangen door H van herstelmelding.
  • de positieve registratie: staat er geen A of H dan is er niets aan de hand. Je schuld is dan wel geregistreerd maar er zijn geen bijzonderheden.

In het eerste geval kan het lastig(er) zijn om een nieuwe lening of hypotheek te krijgen. Bij elke aanvraag wordt er namelijk een check gedaan om te kijken of jij wel geschikt bent om een (nieuwe) lening aan te gaan. Heb je een A-melding, dan betekent dat dat je problemen hebt of hebt gehad met afbetalen van een krediet. Daarmee vorm je een risico en de kans is dan aanwezig dat de lening geweigerd wordt. Het je een H-melding dan betekent dat weliswaar dat je de problemen opgelost hebt, maar de meeste kredietverstrekkers zullen toch 5 jaar wachten voordat ze met je in zee willen gaan, voor de zekerheid.

Maar ook bij een positieve registratie is het niet vanzelfsprekend dat je een krediet kunt krijgen. Als je maandlasten volgens de berekening al hoog zijn, mede door de lopende leningen, dan zal de aanvraag alsnog geweigerd kunnen worden. Daarom is het aan te raden goed na te denken voordat je spullen op afbetaling koopt, een telefoonabonnement met financiering van de (dure) telefoon, een auto gaat leasen of zomaar gaat rood staan op je bankrekening. Dit kan namelijk invloed hebben op een latere aanvraag voor bijvoorbeeld een hypotheek, en dat is zonde!