Hoe je financiële gegevens en geld online te beschermen: 5 tips!

We weten hoe belangrijk het is om onze online persoonlijke gegevens optimaal te beschermen. Je wil niet dat dieven aan de haal gaan met je informatie en identiteitsdiefstal plegen. Als het op financiën aankomt, wordt die optimale bescherming nog belangrijker. Zeker omdat het aantal gevallen van fraude, phishing-zwendels en cybercriminaliteit de voorbije jaren enorm gestegen is. Omdat scammers vaak creatiever worden en meer manieren vinden om onze financiële informatie te stelen, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je een online bankverrichting uitvoert, cryptomunten koopt voor je e-portefeuille, een storting doet bij een online casino of een Netflix account aanmaakt. Om je te helpen met het veilig houden van je geld, geven we hier vijf beschermingstips mee die je moet gebruiken als je een online geldtransactie doet.

Wees je bewust van de verschillende oplichtingspraktijken

Het is belangrijk dat je je bewust bent van de diverse oplichtingspraktijken die er zijn. Scammers gebruiken vaak valse e-mails die zogezegd afkomstig zijn van een legitiem bedrijf zoals een bank of postbedrijf. Dieven maken die e-mails zeer goed na door bijvoorbeeld het officieel logo en bedrijfsnaam te integreren in de berichten. Vaak bevatten die e-mails ook een bijlage of link. Als je die opent, dan wordt er een malware geïnstalleerd op je computer of word je omgeleid naar een fake website die er nog steeds echt uitziet. Om je gegevens te beschermen, mag je alleen maar op links of bijlagen klikken waarvan je zeker bent dat die afkomstig zijn van een betrouwbare website. Ben je niet 100% zeker? Plaats dan je muisaanwijzer op de link zodat je kunt zien waar de link naartoe gaat voordat je die opent.

Maak je vaak gebruik van je mobiele telefoon en krijg je SMS’en van bedrijven zoals PostNL of Amazon.nl? Dan mag je nooit op links klikken die in die berichten staan. Die SMS’en zijn nep en dienen alleen maar om je gegevens te stelen. Als je denkt dat je het slachtoffer geworden bent van oplichting, dan is het van cruciaal belang dat je direct contact opneemt met je bank.

Houd je besturingssysteem en software up-to-date

Een andere steengoede manier om je financiële gegevens te beschermen, is het regelmatig updaten van het besturingssysteem en de (beveiligings)software van je computer. De automatische software-updates beschermen je computer tegen malware, indringers en andere bedreigingen. Zoek daarom dus zeker naar beveiligingssoftware die functies zoals firewalls, inbraakdetectie en antivirusbescherming aanbiedt. Het handige is ook dat de softwaresystemen vaak een proefperiode aanbieden, zodat je kunt uittesten welke beveiligingssoftware je nu de beste vindt.

Kies voor sterke en unieke wachtwoorden

Het maakt niet uit of je een account aanmaakt op amazon.nl of bol.com/nl/, kies altijd voor unieke en sterke wachtwoorden. Zorg ervoor dat je wachtwoord tenminste acht karakters en een mix van grote en kleine letters, symbolen en cijfers bevat. Je moet er ook altijd voor zorgen dat je gemakkelijk te raden wachtwoorden vermijdt en dat je nooit hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere of al je accounts.

Gebruik alleen maar beveiligde websites

Wanneer je online aankopen uitvoert of bankiert, dan moet je ervoor zorgen dat je een veilige website gebruikt. Voeg nooit persoonlijke gegevens of financiële informatie in als je ingelogd bent op een openbare Wi-Fi van bijvoorbeeld een coffeeshop. Omdat dat Wi-Fi-systeem niet beveiligd is, kan iedereen die datzelfde systeem gebruikt al je gegevens zien en onderscheppen. Heb je op een URL geklikt? Dan is het belangrijk om te checken of die website beveiligd en betrouwbaar is. Dit kun je doen door te kijken of de URL begint met “HTTPS”. De “S” staat voor “Security” en dit betekent dat de website veilig is. Check ook of er een hangslotsymbool links of rechts van de URL staat. Dit symbool duidt ook op de veiligheid van de URL.

Installeer een VPN-systeemAls laatste raden wij ook aan om je privacy en financiële gegevens te beschermen door een VPN, of virtueel privénetwerk, te installeren. De VPN versleuteling zorgt ervoor dat mensen die hetzelfde netwerk gebruiken (bijvoorbeeld je medebewoners) het moeilijker hebben om je informatie te stelen.