Dit moet je weten voordat je crypto gaat kopen

Cryptomunten zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit. Daardoor zijn er natuurlijk veel nieuwe investeerders bijgekomen. Dit zijn niet alleen oudere mensen met wat meer geld te besteden, maar vooral ook veel jongvolwassenen. Veel mensen beginnen alleen te snel met investeren, voordat ze weten hoe cryptomunten nou eigenlijk precies werken. In dit artikel lees je alvast wat bruikbare informatie voor als je wilt starten met crypto.

Hoe werkt het?

Wat zijn cryptomunten nou eigenlijk precies? Cryptomunten zijn digitale munteenheden. Hiermee kun je transacties uitvoeren, maar de meeste mensen kopen deze munten om hun geld te beleggen. Cryptomunten zijn niet gecentraliseerd en zijn dus niet onderdeel van een bepaald land of van een bank. Hierdoor is er ook geen toezicht over de markt, waardoor de risico’s groter kunnen zijn dan bij veel andere vormen van beleggen.

De cryptomunten bestaan uit een bepaalde codes, die online staan opgeslagen. Je kunt er ook voor kiezen om deze extern op te slaan op een harde schijf, of zelfs om deze uit te printen. Hoe de individuele munten precies werken, verschilt per munt. Van Bitcoins zijn er bijvoorbeeld een maximaal aantal, waardoor er nog maar weinig nieuwe codes kunnen worden gemaakt. Bij andere munten is dit soms niet het geval, of er zijn er een stuk meer beschikbaar. Codes kunnen vaak worden gegenereerd, wat ook wel ‘minen’ wordt genoemd. Computers doen dan zware berekeningen om nieuwe codes voor cryptomunten te vinden.

Cryptomunten: de juiste munten kiezen, en de koersen volgen

Als je investeert in crypto wil je natuurlijk zorgen dat je investeert in een betrouwbare, goede munt. Het liefst van een bedrijf met een duidelijk doel en een goede visie. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk om de koersen in de gaten te houden, zodat je op het juiste moment instapt. Ook nadat je de munten hebt gekocht moet je hier goed op letten. Zo kun je proberen de munten eventueel op het juiste moment weer te verkopen.

Munten kopen en verkopen

Wil je zelf ook investeren in een cryptomunt? Dan kun je dit doen via een exchange. Dit is een platform (een website of app) waarop je de munten kunt kopen en verkopen. Je doet dit dan via een tussenpersoon. Iedere exchange werkt net weer even anders, waardoor je goed moet kijken welke voor jou het fijnst is om te gebruiken. Ook moet je goed kijken of de exchange betrouwbaar en veilig is. Hiervoor kun je gebruikmaken van online reviews, of zoeken naar bepaalde kwalificaties of licenties van het bedrijf.

Bij de exchange maak je een zogeheten wallet aan, waar je geld op kunt storten. Hiermee betaal je de cryptomunten. Geld terugstorten van je wallet naar je bankrekening is ook altijd mogelijk. Ook nadat je net weer wat munten hebt verkocht. Zorg dat je voorzichtig bent met je gegevens en de codes van de munten. Cryptomunten zijn logischerwijs populair bij hackers, oplichters en andere soorten criminelen op het internet. Een zeer veilige, goede, goedkope en bovendien Nederlandstalige crypto exchange is de Amsterdamse Bitvavo. Bij deze exchange kun je Bitcoins aanschaffen, maar ook allerlei altcoins (alternatieve cryptomunten) zoals Litecoins, Ripple, Dent, Ren, Nuls, Decred en nog veel meer! Wil je meer weten over Bitvavo, lees dan de Bitvavo ervaringen van anderen, die je al voor gingen!