Hoe doe je veilig je aankopen op het internet?

We vinden het vandaag de normaalste zaak om onze aankopen te doen op het internet. En dat is maar goed ook. De veiligheid bij online kopen is sterk gestegen in vergelijking met enkele jaren geleden. Maar toch blijft de nodige voorzichtigheid geboden. In deze bespreking geven we je graag een aantal tips die je moeten helpen om veilig je spullen op het net te kopen.

Onze tips om je veilig naar de kassa van een webshop te leiden

Lees de onderstaande tips aandachtig. Ze zullen je leidraad zijn om veilig op het wereldwijde web te shoppen.

Koop bij vertrouwde websites

Maak gebruik van bekende websites die een goede reputatie hebben. Controleer of de website wel degelijk een beveiligde verbinding heeft. Het webadres moet beginnen met 'https'. Er moet een pictogram van een slotje zichtbaar zijn aan het begin van de URL. Dat geeft aan dat de verbinding versleuteld is. Je financiële en persoonlijke gegevens kunnen dan niet door derde partijen gelezen worden.

En dat geldt niet alleen voor aankopen. Ook bij diensten zoals een bookmaker als betFIRST voor je gokje op je favoriete voetbalteam of streamingdiensten voor film en muziek wordt er geld verhandeld. Hou het voor streaming bij de bekende namen, en voor je weddenschap kies je best alleen voor legale bookmakers. Wie dat zijn kun je lezen op de Nederlandse Kansspelwijzer.

Lees de klantenbeoordelingen van de site. Die zijn niet altijd helemaal correct. Consumenten hebben namelijk eerder de neiging om in de pen te kruipen wanneer ze negatieve ervaringen hebben. Lees en beoordeel die beoordelingen met een dosis gezond verstand.

Maak je computer veilig

Zorg ervoor dat je voor al je online accounts sterke wachtwoorden gebruikt. Vermijd eenvoudige wachtwoorden en gebruik een combinatie van letters, cijfers en speciale symbolen. Gebruik ook verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts.

Je besturingssysteem, webbrowser en beveiligingssoftware moeten altijd up-to-date zijn. Regelmatige updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die zorgen dat je virussen en malware buitenhoudt.

Kies voor betrouwbare betaalmethoden

Maak gebruik van betrouwbare betaalmethoden, zoals creditcards of bekende betaaldiensten zoals PayPal. Deze bieden vaak extra beveiliging, zoals kopersbescherming en fraudepreventie. Op die manier kun je je centen recupereren als je toch met een malafide handelaar zou te maken krijgen. iDEAL kennen we natuurlijk allemaal. Deze methode wordt het meest gebruikt als online betaalmethode in Nederland. Er is maar één minpunt aan betalen met iDEAL. Je kunt niet op dezelfde garantie rekenen die betaalbedrijven zoals creditcards of PayPal bieden.

Wees criminelen te slim af

Wees voorzichtig met e-mails, berichten of advertenties die proberen om je persoonlijke informatie te stelen. In het jargon van internetbeveiliging wordt dat phishing genoemd. Open daarom geen verdachte bijlagen of klik niet op verdachte links.

Doe geen gevoelige transacties via openbare wifi-netwerken. Maak voor je aankopen en betalingen gebruik van een beveiligde en versleutelde verbinding. Gebruik daarvoor alleen je thuisnetwerk of een vertrouwde mobiele dataverbinding.

Schakel een VPN in. Dit programma zorgt ervoor dat gegevens van en naar de sites beveiligd verstuurd worden. Het lijkt als het ware dat de data, verstuurd met een VPN, via een tunnel loopt. Alleen diegenen aan het begin en aan het einde van die virtuele tunnel kunnen de bestanden zien.

Met deze raadgevingen in het achterhoofd wordt de kans dat je slachtoffer wordt van een oplichting veel kleiner. Houd vooral je ogen open en meld verdachte activiteiten aan de autoriteiten.