Heb je echt een boekhouder nodig of kun je het ook zelf?

De laatste jaren is het aantal ondernemers in Nederland heel erg gegroeid. Steeds meer mensen beginnen voor zichzelf. Dat brengt veel voordelen met zich mee: denk aan meer vrijheid, zelf je uren kunnen bepalen en niet afhankelijk zijn van een baas. Toch is er ook één ding waar veel ondernemers vaak over struikelen. Boekhouden. Weinig mensen vinden het leuk, maar het hoort er -helaas- wel bij. Is het nodig om dit uit handen te geven en een accountant in te schakelen, of kun je het ook zelf?

Voldoende tijd hebben

Het doen van je eigen administratie kost nou eenmaal vrij veel tijd en energie. Als je het idee hebt dat het voordeliger is om die uren te steken in extra werk en goedkoper je administratie uit handen te geven dan het zelf te doen, dan is het zeker verstandig om een accountant in te schakelen. Het doen van de administratie vergt namelijk een extra aantal uren, waarin je ook extra opdrachten zou kunnen aannemen.

De boekhouding moet niet te complex zijn

Hoe complex een boekhouding is, hangt natuurlijk volledig af van het bedrijf. En het ene bedrijf is de andere niet. Als je veel voorraden moet bijhouden of bijvoorbeeld veel levert aan het buitenland, dan is de boekhouding een stuk complexer dan wanneer je als zzp’er werkt voor een vast aantal werkgevers en vaak vergelijkbare opdrachten hebt. Wordt je boekhouding heel complex, dan kun je beter een boekhouder inschakelen.

Een slim alternatief: online boekhouden

Thank god for technology: online boekhouden. Dankzij slimme tools zoals online robots die je een stuk op weg helpen met je boekhouding, wordt boekhouding voor iedereen een eitje. Deze digitale hulp neemt een heel aantal administratieve taken van je over. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van voorraden of het inlezen van bankafschriften.

Een cursus boekhouden

Heb je geen behoefte aan hulp en wil je je boekhouding gewoon zelf kunnen doen, zodat je ook overzicht houdt over wat er precies gebeurt met de administratie van je bedrijf? Dan kun je er ook voor kiezen om een cursus boekhouden te gaan volgen. Hierin leer je de basics van je zakelijke financiën.