Salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden?

Een klein of groot bedrijf. Loonadministratie is verplicht om bij te houden als je personeel in dienst hebt. Zo heeft de belastingdienst inzicht in de gegevens van de medewerkers en loonbetalingen. De loonadministratie bestaat uit vele formulieren en berekeningen en is vaak een vervelende taak om uit te voeren. Je kunt hierbij kiezen om dit zelf uit te voeren binnen je bedrijf of dit over te dragen aan externe partijen. De verschillende opties worden hieronder beschreven.

Taken van salarisadministrateur

Mocht je er voor kiezen om zelf de salarisadministratie uit te voeren, zijn er een hoop taken waar je rekening mee moet houden. Allereerst verzamel, verwerk en controleer je gegevens voor het uitbetalen van de salarissen. Ook wijzig je relevante informatie voor het systeem en zorg je ervoor dat de lonen, belastingen en afdrachten correct en tijdig worden overgemaakt. Naast deze basisgegevens, moet je ook rekening houden met afdrachtverminderingen, eindheffingen en verstrekkingen. Kortom: een hoop punten waar je rekening mee moet houden en waarvan je goed op de hoogte moet blijven om dit correct uit te voeren.

Zelf doen

Er zijn diverse opties om zelf je salarisadministratie uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld een salarissoftwarepakket downloaden. Een mooie oplossing voor ondernemers die liever deze administratie in eigen hand houden. Kennis hierover is wel een vereiste om dit goed uit te kunnen voeren. Je kunt via deze weg op je kosten besparen en daarnaast heb je ook overzicht in je eigen gegevens. Maar als we het goed bekijken kost het je indirect eigenlijk meer, omdat je zelf ook extra tijd hiervoor in beslag neemt. Deze kostbare tijd kun je niet besteden aan activiteiten die het geld opleveren.

Uitbesteden

Je kunt de salarisadministratie ook makkelijker maken door het uit te besteden. Je kunt dan al je werk, onder andere salarisstroken, betaalbestanden en journaalposten toesturen. Een externe partij, zoals bijvoorbeeld Het Salaris Kantoor regelt dan alle zaken voor je en wordt het gehele proces uit handen genomen. Ideaal om meer tijd aan andere zaken te besteden. Hier zitten natuurlijk wel kosten aan verbonden, maar zo voorkom je tijdrovende en een ingewikkelde salarisadministratie. Daarnaast wordt er door deskundig personeel naar gekeken, zodat je met vragen altijd terecht kunt om dit te beantwoorden. Kortom: door je salarisadministratie uitbesteden voorkom je ingewikkelde processen en hoef je je niet te verdiepen in de vele regels. Het is af en toe ook goed om je financiële risico’s uit handen te geven, zodat je er zelf ook niet continu bovenop zit.