Geld lenen is een uitkomst als je iets wilt kopen waarvoor je onvoldoende financiële ruimte hebt. Maar een lening krijg je niet zomaar. Een kredietverstrekker wil eerst zekerheid hebben dat je het bedrag kunt aflossen. Hoe beoordeelt een kredietverstrekker voor welk leenbedrag en welke leenvorm je in aanmerking komt?
Wil je geld lenen, dan zal een kredietaanbieder eerst vragen waar je het bedrag aan uitgeeft en hoeveel je nodig hebt. Voor een nieuwe laptop is nu eenmaal een ander bedrag nodig dan voor een recreatiewoning. Het leenbedrag moet reëel zijn en passen bij je uitgave. Hoeveel je kunt lenen, hangt verder natuurlijk af van je inkomen. Met een hoger inkomen kun je uiteraard meer geld lenen dan met een bescheiden loontje. Maar je moet wel rond kunnen komen van je salaris. Moet je een heel gezin onderhouden, dan is de ruimte voor extra maandlasten kleiner dan wanneer je alleen aan jezelf hoeft te denken. Anderzijds kun je ook samen met je partner een lening afsluiten. Zijn of haar salaris wordt dan ook meegewogen. Jullie kunnen dan samen misschien meer geld lenen.
Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet
Wat een geschikte leenvorm is, hangt af van je wensen en je leendoel. Koop je een auto waar je nog vijf jaar in verwacht te rijden? Dan wil je ook binnen vijf jaar alles hebben afgelost. Met een Persoonlijke Lening staan looptijd, rentetarief en termijnbedrag vast. Je weet dus precies hoe veel je betaalt en wanneer je klaar bent met aflossen. Weet je nog niet precies hoeveel je gaat uitgeven of wil je een tijd wat meer financiële ruimte? Dan is een Doorlopend Krediet een handigere leenvorm. Je kunt daarmee afgeloste bedragen opnieuw opnemen, maar je mag ook boetevrij versneld aflossen. Dat is zeer flexibel. Het nadeel is dat je minder zekerheid hebt. De rente staat namelijk niet vast en je neemt misschien steeds opnieuw geld op. Daardoor weet je vooraf niet hoe lang je bezig bent met aflossen en wat de totale kosten van de lening zijn.
Andere leningen?
Naast je inkomen zijn je schulden bepalend voor je leenmogelijkheden. Daarom wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) gecheckt of je andere leningen hebt. Het BKR registreert kredietmogelijkheden boven 250 euro met een looptijd van meer dan 3 maanden. Dat zijn ook creditcardlimieten, aankopen op afbetaling, klantenpaslimieten, roodstandlimieten en telefoonabonnementen. De kredieten die nog uitstaan, beperken je leenmogelijkheden. Bovendien houdt het BKR bij of je betalingsproblemen hebt of hebt gehad. In dat geval is een nieuwe lening meestal niet mogelijk.
Ga nooit zomaar geld lenen, maar laat je altijd goed adviseren. Je krijgt dan een verantwoorde lening die het best bij jou en je leendoel past.