10 tips voor het kiezen van een boekhouder

Als ondernemer heb je vaak tijd tekort en dan is een samenwerking met een boekhouder erg fijn. Deze kan namelijk adviseren over het bedrijfsinzicht en controle houden over het financiële totaalplaatje. Maar hoe kies je eigenlijk een boekhouder uit die jou helemaal begrijpt? Hieronder lees je 10 tips!

  1. Hoe ziet de boekhouding eruit?

Maak een overzicht over de facturen die je elke maand naar verwachting zal sturen of ontvangen, de geschatte omzet, het soort bedrijf en in welke branche je actief bent, of je alleen in Nederland opereert of ook buiten de landsgrenzen en of je mensen in dienst hebt. Dit overzicht hoeft niet heel precies te zijn, maar geeft wel inzicht in welke soort boekhouder bij jou zal passen.

  1. Wat zijn je verwachtingen?

Wat verwacht jij eigenlijk allemaal van een boekhouder? Wil je bijvoorbeeld vooral advies over de bedrijfsvoering? Wil je een boekhouder die altijd bereikbaar is en die je ook ’s avonds of in het weekend kunt bellen? Misschien wil je een boekhouder die gespecialiseerd is bijvoorbeeld salarisadministratie? Bedenk goed wat een boekhouder voor toegevoegde waarde moet hebben. Schrijf al je verwachtingen op een rijtje en spreek ze uit als je een kennismakingsgesprek hebt met een nieuwe boekhouder.

  1. Boekhouder of accountant?

Een accountant doet ongeveer dezelfde taken als een boekhouder, maar het verschil is wel dat een accountant ook bevoegd is om een verklaring af te geven over de betrouwbaarheid van de boekhouding. Heb je een bedrijf dat een controleplicht heeft, dan moet jouw jaarrekening altijd door een openbaar accountant gecontroleerd worden.

  1. Maak gebruik van je netwerk

Zet voor jezelf op een rijtje met welke boekhouders je eventueel in zee zou willen gaan. Maak geen overhaaste beslissingen en kies dus niet voor de eerste de beste die je tegenkomt in je zoektocht naar een nieuwe boekhouder. Een bedrijf als Ageras kan je helpen met het vinden van een boekhouder die bij je past. Andere optie is om andere ondernemers in jouw netwerk te vragen of zij goede ervaringen met hun boekhouder hebben en waarom.

  1. Diploma’s en opleidingen

Een boekhouder is geen beschermd beroep, dus iedereen kan zich zo noemen. Let er daarom op of jouw boekhouder over de juiste kennis en diploma’s beschikt. Hier kun je gerust naar vragen! Een zelfstandige boekhouder moet idealiter een hbo-diploma bedrijfseconomie of een accountancy-opleiding hebben gevolgd. Het is in ieder geval belangrijk dat de boekhouder goede fiscale kennis heeft!

  1. Competenties van een boekhouder

Naast de fiscale kennis zijn de competenties van een boekhouder ook belangrijk. Een boekhouder fungeert namelijk ook als een fiscale coach en onderhandelaar en moet daarom te vertrouwen zijn. De boekhouder maakt het financiële overzicht inzichtelijk voor je en helpt je om de belastingdruk zoveel mogelijk te verlagen binnen de kaders van de wetten. Ook moet hij of zij je waarschuwen en behoeden voor grote risico’s die eventueel op de loer liggen.

  1. Klik

Een boekhouder moet dus te vertrouwen zijn, want hij of zij heeft toegang tot veel privé-informatie. Daarom moet er een goede klik zijn tussen jou en de boekhouder.

  1. Software

Het is wel zo handig als jouw boekhouder en jij dezelfde software gebruiken, zodat gegevens efficiënt kunnen worden uitgewisseld.

  1. Duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken met je boekhouder over vaste contactmomenten, de kosten, welke werkzaamheden de boekhouder oppakt en welke jij zelf doet, et cetera.

  1. Vaste prijs afspreken

Veel boekhouders accepteren een vaste prijs, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Spreek wel duidelijk af welke taken er dan binnen deze vaste prijs vallen.