Zo onderhoud je een zakelijke relatie en onderscheid je jezelf

Door elkaar opdrachten te gunnen en deals sneller rond te maken, groeien bedrijven. Máár dit kan natuurlijk alleen als de zakelijke relatie goed is. Het onderhouden van banden met andere bedrijven lijkt misschien een tijdrovende klus. Maar dat valt reuze mee. Door op de volgende punten te letten, wordt het onderhouden van zakelijke relaties voor jou peanuts.

1.Stuur een mailing met updates

Eén mail voor al je zakelijke contacten? Schrijf een relevante mailing die je vervolgens met een online mailprogramma kunt verzenden. Stuur deze mailing bijvoorbeeld één keer per kwartaal. Je wilt je contacten niet overspoelen met mails. Daarnaast is het ook belangrijk dat wát je deelt relevant is voor de lezer. 

Het maken van een mailing kost vaak enkel wat tijd. En met zo’n online programma kun je het ook nog aantrekkelijk opmaken. Schrijf over nieuwe opdrachten, interne updates of deel een interessante blog. Met één druk op de knop is je mail naar al je zakelijke relaties verzonden. En is die onderlinge band (al) goed? Dan wordt jouw mail zeker gelezen. 

2. Houd het contact open en persoonlijk

Een open deur? Waarschijnlijk. Maar toch wordt het in het zakenleven vaak vergeten: persoonlijk contact. Je hoeft natuurlijk niet direct al je technieken en prijzen op tafel te leggen. Maar maak geen mysterie van je bedrijf. Vertel over de onderneming en geef eens een tip of een kijkje in de keuken. 

Bel daarnaast eens een ondernemer waar je veel mee samenwerkt, zo blijf je op de hoogte van elkaars werkzaamheden. En goed persoonlijk contact zorgt ervoor dat de ander je sneller zal helpen, mocht het ooit nodig zijn.

3. Stuur een relatiegeschenk

Je hoeft natuurlijk niet wekelijks een fruitmand te laten bezorgen bij je zakelijke relaties. Maar een relevant relatiegeschenk kan een hoop doen voor de onderlinge band. De bekende pen is natuurlijk een veelvoorkomend relatiegeschenk. Maar wil je nog professioneler overkomen? Laat dan relatiegeschenken in golfkarton bedrukken. Bijvoorbeeld voor het versturen van notitieboekjes, USB-sticks en ga zo maar door.

Wees origineel en blijf dicht bij je onderneming staan. Dat is het belangrijkste bij een relatiecadeau voor een goede zakelijke band. Het laatste wat je wil, is een cadeau geven waarvan je zakelijke relatie er al 10 heeft liggen. Investeer dus zeker tijd in het onderzoeken van een juist relatiecadeau!