Zakelijke rekening openen: waar moet je aan denken?

Als (startend) zelfstandig ondernemer heb je veel dingen die je moet regelen. Hoewel het voor de belastingdienst niet hoeft als je ZZP-er bent, is het bijvoorbeeld handig om een zakelijke bankrekening te openen. Alleen, waar moet je beginnen? Er zijn zoveel aanbieders en mogelijkheden dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Een overzichtje, inclusief kosten, dus ook de verborgen, helpt je dan op weg. De belangrijkste punten zetten we hier voor je op een rijtje.

Kosten

Een belangrijke factor voor je keuze is zeker het kostenplaatje. Bij de meeste banken betaal je een vast bedrag per maand, daar zitten dan de standaard kosten in meegenomen. Maar voor extra diensten betaal je ook extra. En hoe lager de maandelijkse kosten, hoe meer ‘verborgen’ kosten er vaak zijn. Denk hierbij aan kosten per transactie, kosten voor mobiel of internetbankieren, kosten voor pinnen etc. Het is dus verleidelijk om voor de aanbieder te gaan die maandelijks de laagste kosten rekent, maar als je vervolgens voor elke transactie betaalt, kunnen de kosten toch aardig oplopen.

Vergelijk dus niet alleen die standaardkosten maar zeker ook wat je daarvoor krijgt en wat je voor extra diensten betaalt met elkaar. Kijk hierbij ook naar de kosten na de introductieperiode. De meeste banken hanteren een korting tijdens het eerste (half) jaar waardoor je dan gratis of voor weinig geld het pakket uit kunt proberen. En hoewel overstappen mogelijk is, doe je dit vaak toch  niet heel snel als je inmiddels ja bank hebt gekozen.

Wat gebruik je nu écht?

Grotere banken, zoals ABN Amro, bieden een heel compleet pakket aan met ook nog eens allerlei extra opties én doorgroeimogelijkheden. Hartstikke mooi natuurlijk, maar gebruik je al die opties (waar je al dan niet indirect voor betaalt) wel? En zo niet, ga je ze op termijn wel gebruiken? Het antwoord is voor de kleinere ondernemer vaak nee. Daarom zijn dit soort pakketten vooral heel populair bij middelgrote en grote bedrijven.

Zo heb je bij ABN Amro, Rabobank en ING de mogelijkheid om een krediet af te sluiten of om incasso’s te innen. Deze diensten vind je bij bijvoorbeeld Knab niet. Maar bij Knab kun je wel gratis een extra bankpas krijgen, hiervoor betaal je bij de meeste andere banken wél. Naast kosten is het dus altijd goed om de diensten te vergelijken én te bepalen welke belangrijk voor je zijn.

Is de bank er ook voor jou?

Bij die eerder genoemde grotere banken, die van die fancy pakketten aanbieden, kun je je afvragen hoeveel service jij als kleinere ondernemer mag verwachten. Het zal zeker niet zo zijn dat ze je negeren, maar de meeste aandacht zal, naar verwachting, naar de grotere klanten gaan. Dit is niet verkeerd, die leveren tenslotte ook meer op, maar je kunt je wel afvragen of jij je dan altijd gehoord voelt. En hoe prettig je je daarbij voelt. Een bank die zich meer richt op kleinere ondernemers en jou dus echt begrijpt, kan dan fijner werken.

Zo komt Knab qua klantenservice, vooral voor kleinere ondernemers, heel goed uit de bus. De bestaande klanten zijn oprecht zeer tevreden met Knab.

Oriënteren en vergelijken

Eigenlijk geldt bij het kiezen van je zakelijke bank hetzelfde als wat aangeraden wordt bij het afnemen van allerlei diensten, privé of zakelijk: oriënteer je goed, bepaal wat je belangrijk vindt en vergelijk de opties goed met elkaar. Dus ook de kleine lettertjes! Je bankrekening is niet iets dat je zomaar elk jaar verandert omdat je het ergens anders goedkoper, of beter, of beide, kunt krijgen, al is het alleen maar omdat je je rekeningnummer nog niet mee kunt nemen.