Wie zijn de rijkste gamers ter wereld?

We doen het soms af als een levenloze bezigheid: gamen. Maar niets is minder waar. Wie er een beetje talent voor heeft, kan daarmee miljoenen euro’s op zijn bankrekening schrijven. De beste professionele gamers zijn ronduit rijk. En om je een indruk te geven van wat we precies bedoelen met ‘rijk’, zetten we de meest succesvolle spelers op een rij!

5. Ivan Ivanov

De Jan Janssen van Bulgarije, genaamd Ivan Ivanov, werd in 2014 een prof en timmert sindsdien behoorlijk aan de weg. Onder zijn gamenaam MinD_ContRoL speelt hij een belangrijke rol in onder andere Team Liquid. Zo zorgde hij er onder andere voor dat zij eerste werden op The International 2017. Die winst leverde hem en zijn collega’s een slordige 10,8 miljoen Amerikaanse dollar op. Het jaar erna scoorde hij met een vierde plaats iets minder hoog. Maar op de 1,7 miljoen dollar vergoeding, zal toch menig mens jaloers zijn. Ivanov is met name sterk in Dota 2 en is met zijn vaardigheden zo’n 3,5 miljoen dollar waard.

4. Lasse Urpulainen

De Finse gamer Lasse Urpulainen speelt Dota 2 ook niet geheel onverdienstelijk. Sinds hij in 2014 prof werd, heeft hij al deel uitgemaakt van twintig teams die stuk voor stuk kampioen werden. Met zijn alias ‘MATUMBAMAN’ vergaarde hij in totaal een vermogen van 3,5 miljoen dollar. Zat hij eerst nog net als Ivanov bij Team Liquid – dat tussen 2015 en 2019 de ranglijsten domineerden met een winstpercentage van 68% -, maakte hij in mei toch de overstap naar de Chaos Esports Club. Wie weet wat hij met dit team weer voor elkaar krijgt!

3. Amer Al-Barkawi

De nummer drie van deze lijst, Amer Al-Barkawi, speelt net als zijn voorgangers Dota 2 voor Team Liquid. Met dat team slaagde de 22-jarige Al-Barkawi erin om een indrukwekkende reeks successen neer te zetten. Zo behaalde hij meerdere keer de top 5 EPICENTER Finishes. Eén keer zelfs de eerste plaats na een 3-0 overwinning op team Newbee tijdens de Grand Finals van The International 2017. Dat leverde maar liefst 10.862.700 dollar aan prijzengeld op. Al deze mijlpalen zorgen ervoor dat Al-Barkawi, a.k.a. Miracle, ruim 3,7 miljoen dollar waard is.

2. Johan Sundstein

Johan ‘N0tail’ Sundtein stapte in 2012 over van het spel Heroes of Newerth naar Dota 2. Maar hij bleef niet alleen een gamer. Hij werd ook coach en hij richtte in 2015 OG op. Met dat team won hij in 2018 de grootste titel: The International. Dat maakte van Sundstein meteen ook de eerste Deense winnaar. Het is de kers op de taart van de succesvolle reeks gameprestaties die in 2014 begon en maar niet lijkt te stoppen. Sundstein is één van de rijkste en meest gewaardeerde gamers ter wereld. En is ongeveer 3,75 miljoen dollar waard

1. Kuro Takhasomi

Wie de enorme cijfers al begon te duizelen: houd je vast! De nummer één in deze lijst doet er nog een schepje bovenop. Kuro Takhasomi, beter bekend als KuroKy, heeft een vermogen van 4,2 miljoen dollar. Dat maakt hem verreweg de rijkste professionele gamer ter wereld. Sinds 2011 heeft hij geen enkel internationaal toernooi gemist. En vanwege zijn fantastische resultaten wordt hij beschouwd als een echte esports-legende. Ook al heeft ‘ie de dertig nog niet eens bereikt.

Ook geld winnen met gamen? Probeer eens een live casino spel!