Besparen op je hypotheek? Zo doe je dat!

Een van de hoogste kostenposten die je maandelijks hebt, is zeer waarschijnlijk de hypotheek op je huis. Je hebt je salaris nog niet ontvangen, of je moet al honderden euro’s overmaken naar je hypotheekverstrekker. Hoewel een dak boven je hoofd natuurlijk geen overbodige luxe is, is dat toch altijd eventjes balen. Maar heb jij wel eens echt onderzocht of je kunt besparen op je hypotheek? Wij zetten drie manieren op een rij waarop dat zou moeten kunnen!

Extra aflossen

Extra aflossen op je hypotheek kan om verschillende redenen interessant zijn. Bijvoorbeeld als je met spaargeld boven de vrijstelling in box 3 zit. Dan gaat het je na aftrek van de vermogensrendementsheffing namelijk meer kosten dan dat het je opbrengt. Omdat de spaarrente op het moment bijzonder laag is. Ook bij kleine hypotheken is dat het geval. En zeker als de hypotheekrente lager is dan de bijtelling op je belastingbiljet.

Dan heb je namelijk geen voordeel meer van de hypotheekrenteaftrek en levert aflossen júist voordeel op. Tot slot is het zo dat de bank een rente-opslag rekent wanneer de hypotheek zo’n 50 tot 60 procent hoger is dan de waarde van het huis. Als je genoeg aflost, gaat die rente-opslag bij veel hypotheekverstrekkers omlaag.

Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten is ook iets wat veel geld kan opleveren. Het kan namelijk zo zijn dat de hypotheekrente jaren geleden nog een stuk hoger was dan nu. Of misschien zit je simpelweg bij een dure bank, of heb je een andere hypotheekvorm gezien die veel voordeliger uitkomt. De overstap maken kan dan financieel gezien erg interessant zijn.

Probeer altijd wel eerst even te kijken of je een andere hypotheek kunt krijgen bij je eigen bank. Dan hoef je namelijk niet opnieuw zo’n dure hypotheekaanvraag te doen.

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen

In sommige gevallen stelt de bank een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht, wanneer je een hypotheek afsluit. Dat was vroeger wel zo als je gebruikmaakte van de Nationale Hypotheek Garantie. Maar dat is in 2018 veranderd. De verplichting kan nu bijvoorbeeld vervallen als de waarde van je woning is gestegen. Of als je in de loop der jaren al genoeg hebt afgelost. En in dat geval kun je natuurlijk gemakkelijk van die kostenpost af komen, door de overlijdensrisicoverzekering op te zeggen.

Wil je het iets minder rigoureus aanpakken? Dan kun je ook het verzekerde bedrag verlagen, nog maar één van de twee bewoners verzekeren (als je de hypotheek en verzekering als koppel bent aangegaan), of de looptijd inkorten. Maar dit moet je wel altijd doen in overleg met de bank. En mogelijk gaat ook dit in eerste instantie wat geld kosten. De hypotheekverstrekker stuurt je waarschijnlijk verplicht naar een financieel adviseur en brengt vervolgens administratiekosten in rekening voor het doorvoeren van de wijziging.