Hoeveel geld lenen is verantwoord?

Wil je de badkamer verbouwen, zonnepanelen op jouw dak plaatsen of die gave speedboot kopen? Dit soort mooie, grote plannen kost vaak veel geld. Daar heb je niet altijd genoeg geld voor op jouw rekening staan. Een lening zou een oplossing kunnen zijn. Maar wat voor leningen zijn er, wat kun je lenen en hoeveel geld is verantwoord om te lenen?

Soorten leningen

Allereerst is het goed om te weten dat je verschillende soorten leningen hebt, namelijk een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening krijg je in één keer het bedrag dat je wilt lenen op jouw rekening gestort. Je betaalt deze lening in een vaste looptijd en met een vaste rente af. Een doorlopend krediet is een lening waarbij je zonder vaste looptijd tot een bepaald kredietlimiet geld kunt opnemen. Je kunt zelf weten of en hoeveel geld je opneemt. Maandelijks los je van het geleende een deel af. Wat je hebt afgelost, kun je vervolgens ook weer opnemen. Ook hier betaal je rente over.

Het is afhankelijk van jouw situatie welke lening goed bij je past. Ook is een persoonlijke lening passender als je al weet hoeveel geld je wilt lenen en een doorlopend krediet, wanneer je dit nog niet precies weet.

Hoeveel kan je lenen?

Het is voor iedere situatie en ieder persoon verschillend hoeveel je kunt lenen. Bij het nagaan hoeveel je kunt lenen, wordt er naar verschillende factoren gekeken. Je woonsituatie, gezinssamenstelling en inkomen, het soort dienstverband dat je hebt en of je nog leningen hebt openstaan. Wil je precies weten wat je kan lenen? Dan kan je dit op verschillende websites opvragen, zoals op hypotheker.nl, pricewise.nl of hoyhoy.nl. Op verschillende van deze websites kun je leningen afsluiten. Op hoyhoy.nl kan dit bijvoorbeeld tussen €5.000 en €150.000. Bij een kredietverstrekker kun je vaak bedragen lenen tot maximaal €75.000.

Wat is verantwoord?

De vraag ‘Wat kan ik lenen?’ is belangrijk om te stellen, maar misschien is het nog belangrijker om je af te vragen wat verantwoord is om te lenen. Een kredietverstrekker bepaalt volgens de Wet op het financieel toezicht hoeveel geld je kan lenen. Zij bepalen het maximale bedrag dat je kunt lenen, maar het is niet altijd verantwoord om dit ook echt te doen. Er zou namelijk van alles kunnen gebeuren, waardoor je uiteindelijk de lening moeilijk tot niet meer kunt afbetalen. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat jouw financiële situatie verandert. Het wordt daarom aangeraden om in ieder geval niet meer te lenen, dan het bedrag dat je nodig hebt.

Samenvattend kun je dus kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Het hangt van jouw situatie af wat het beste soort is. Ook hangt van deze situatie af hoeveel je kunt lenen. Een kredietverstrekker kijkt naar deze situatie, om te komen tot het maximale bedrag dat je kunt lenen. Echter, het wordt afgeraden om dit maximale bedrag te lenen, omdat jouw financiële situatie kan veranderen. Men raadt aan om het bedrag te lenen dat je nodig hebt en niet meer dan dat.