Wie wint het WK voetbal? Jij of de bookmaker?

Wedden op voetbal is een leuke manier om het aanstaande wereldkampioenschap nog leuker te beleven. Al die oranje versiering in de straat is leuk, maar wat extra groen op je bankrekening is nog net even wat leuker.

Wie gaat er winnen? Dat is de vraag miljoenen voetballiefhebbers wereldwijd momenteel bezig houdt. Het wereldkampioenschap voetbal is het meest prestigieuze toernooi dat er gespeeld wordt. Bookmakers hebben al diverse odds gepubliceerd waarop je kunt wedden en in dit artikel leggen we graag uit waarom het slim is om daar nu al op in te zetten. 

Voorspel wie er gaat winnen

Bookmakers publiceren voor het toernooi begint odds waarbij ze een slag om de arm houden. Dat betekent dat ze een veiligheidsmarge in de odds opgenomen hebben. Dat komt omdat ook de bookmakers niet weten hoe een toernooi gaat verlopen. Op dit moment heeft nog geen enkel land de selectie voor het WK bekend gemaakt. 

Bookmakers maken gebruik van een diversiteit aan data waarop ze rekenkundige modellen loslaten om tot een realistische kansberekening te komen. Dus de marge die momenteel in de odds zit, betekent niet dat de odds onzin zijn of dat de bookmakers er tientallen procenten naast zitten. 

Odds worden nauwkeuriger als het toernooi begonnen is

Tot het moment dat de eerste bal daadwerkelijk rolt, zijn alle odds koffiedik kijken. Statistieken zijn natuurlijk niet voor niets zoals ze zijn, maar statistieken spelen geen wedstrijden. Voetballers spelen wedstrijden. Wedstrijden worden gespeeld door 22 voetballers. Voetballers zijn mensen en mensen maken fouten. Statistieken kunnen een expected goals against percentage van 10% voorspellen, als de keeper van een elftal zijn dag niet heeft, kunnen er zomaar drie of vier invliegen. Dat maakt sport leuk en dat maakt ook dat een sure bet niet bestaat. 

In de Eredivisie verrassen clubs als SC Cambuur en Go Ahead Eagles op een goede dag topclubs als PSV en Ajax. Op het WK kunnen toplanden ook een offday hebben en van een op papier veel zwakkere tegenstander verliezen. Wanneer dit in de groepsfase gebeurt is er nog geen man over boord. Een slechte dag in de knock-out fase van het toernooi kan echter ook voor een topfavoriet dodelijk zijn. 

Wie gaat er winnen? Naarmate het toernooi vordert vallen er meer en meer landen af en krijgen de bookmakers een steeds beter beeld van de landen die ver komen. Dat betekent ook dat de odds worden bijgesteld en steeds realistischer worden. Dat betekent dat je als speler meer in moet zetten om een mooie winst te maken of genoegen moet nemen met minder rendement.

Vroege inzet is key voor winst

Je hebt wellicht nog niet alle ins en outs voordat het toernooi begint. Je kunt al wel ver voor het toernooi het een en ander beredeneren. Van de 32 deelnemers kun je er al 24 schrappen als potentiële wereldkampioen. Wanneer je de resterende acht vervolgens inpast in het speelschema, kun je de halve finalisten wellicht ook al redelijk voorspellen. Als je vervolgens je inzet een beetje spreidt over deze vier landen, kun je in de slotfase van het WK lekker achterover leunen om te kijken welke inzet je een flink rendement op gaat leveren.