Wat is het beste vast of variabel energie?

Het lijkt misschien wel het gesprek van de dag: energiekosten. De kosten zijn op dit moment omhooggeschoten. Wat natuurlijk komt door de situatie in de wereld. Maar ook omdat wij collectief gezien beter en slimmer moeten stoken. Denk aan groene energie. En jij als consument wilt natuurlijk het beste energiecontract. Daarom vertellen we jou in deze blog meer over de vraag: wat is het beste vast of variabel energie? Lees je mee?

Laten we eerst eens kijken wat het verschil is tussen vast of variabel energiecontract. Bij een vast energiecontract staat de looptijd en de prijs voor gas en stroom vast. Je betaalt dus voor een bepaalde tijd een bepaalde prijs. Bij een variabel energiecontract wordt de prijs van het gas en stroom bepaald door de leveringsprijs. Dit kan dus verschillen. We hebben gezien dat de prijs van energie ineens duurder kan worden, hierdoor is de kans op een hogere prijs groter dan bij een vast energiecontractie.

Vergelijk energiecontracten

Energie vergelijken kan een optie zijn. Op deze manier kun je goed zien welk contract het beste bij jou past. Hoe werkt dat dan? Dit komt omdat je met een energievergelijking ook je persoonlijke gegevens moet invullen. Denk bijvoorbeeld aan het type woning waar je in woont en uit hoeveel mensen je huishouden bestaat. Allemaal factoren waardoor je een goede vergelijking kunt maken. Daarom raden we het jou ook zeker aan om dit te doen. Zo kun je niet alleen zien of je liever een vast of een variabel contract wilt hebben. Het kan ook goed zijn om te kijken bij welke energieleverancier het voor jou het goedkoopste is. 

Wat zijn de voor- of nadelen van een bepaald energiecontract?

Als je kiest voor een vast contract dan ben je zeker van een bepaalde prijs. Hierdoor hoef je je niet zorgen te maken om eventuele prijsstijgingen. Zoals we nu hebben gezien, kan de prijs ineens omhoogschieten. Met als resultaat dat jij maandelijks meer gaat betalen. Vroeger was het zo dat je hierdoor ook weleens veel minder kon betalen. Omdat de prijs omlaagging. Maar die kans lijkt er tegenwoordig steeds minder in te zitten.

Omdat we niet weten hoe de situatie in de wereld zich ontwikkelt, is het lastig om aan te geven wat de beste optie is. Al blijft het een feit dat de prijs constant verhoogt kan worden op het moment dat je kiest voor een variabel contract. Dat is dan ook wel echt het grootste minpunt van een variabel contract. 

Wat is het meest voordelig?

Het lijkt op dit moment nog het steeds voordeliger om te kiezen voor een vast tarief. Op deze manier kun je de jaarlijkse kosten voor energie lager houden dan wanneer je kiest voor een vast contract. Daarnaast geven energiemaatschappijen vaker kortingen wanneer je kiest voor een langdurige looptijd en een vast contract. Deze kortingen of extraatjes kunnen ook leuk zijn voor je portemonnee. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een looptijd van 1 jaar. Maar je kan ook kiezen voor een looptijd van 3 jaar. Je begrijpt dat een langer contract vaak ook zorgt voor meer korting. 

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze video!