Welke internetprovider is nu echt de snelste?

Als je online een film wilt kijken zonder te bufferen, vlot wilt kunnen doorwerken, of grote bestanden probleemloos wilt versturen, dan moet je een internetverbinding hebben die snel en stabiel is. Maar welke internetprovider is nu echt de snelste? En waar moet je op letten als je een nieuw abonnement afsluit? Of als je overstapt naar een nieuwe provider? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Type verbinding

Allereerst is het goed om je ervan bewust te zijn dat er verschillende internet providers bestaan, die ook weer met verschillende soorten verbindingen werken. Zo heb je bijvoorbeeld de ouderwetse ADSL/VDSL verbinding over de telefoonlijn, de meest voorkomende verbinding; de kabel, en de belofte van de toekomst; glasvezel. Bij bekende providers kun je in Nederland bijvoorbeeld denken aan grote namen als Ziggo, KPN en Youfone.

Snelheid en stabiliteit

De snelheid en stabiliteit van de verschillende soorten verbindingstypen kan enorm uiteen lopen. Zo was het oorspronkelijke idee van het glasvezelnetwerk – wat momenteel nog wordt aangelegd – dat het door een speciale technologie in de telecommasten stabieler en sneller internet moet leveren dan zijn voorgangers. Maar dat verschil wordt nu al steeds kleiner. Omdat ook de ADSL/VDSL en kabelverbindingen steeds verder worden doorontwikkeld. Goed om dit dus online even na te gaan, voor je in de verkooppraatjes trapt.

Prijs

Dat die verschillen steeds kleiner worden, is overigens alleen maar in het voordeel van de consument. Want doordat de vraag naar glasvezel nu is gedaald, zijn de prijzen dichterbij elkaar gekomen. En als je een nieuwe provider kiest, dan doe je dat deels natuurlijk op basis van de prijs. Je wil de beste deal scoren, zonder daarbij in te leveren op de kwaliteit. Daar moet je voor blijven waken. De verschillende tarieven komen soms namelijk door de verschillen in de kwaliteit van de klantenservice, de samenstelling van het internetpakket en eventuele extraatjes. En je kunt appels natuurlijk niet met peren vergelijken!

Adres

Je adres is misschien nog wel het allerbelangrijkste bij het maken van je keuze. Niet overal kun je dezelfde provider of internetverbinding gebruiken. Zo is het glasvezelnetwerk in het westen van het land nog niet zo sterk, terwijl het in het oosten al perfect werkt. De grootste internetprovider die levert over de kabel, Ziggo, is bijvoorbeeld weer niet actief in de provincie Zeeland. De vraag welke internetprovider het snelste is in heel Nederland, is dus eigenlijk niet te beantwoorden. Maar gelukkig maakt dat voor jou ook niet uit. Jij moet alleen weten wat het beste in jouw woning werkt. En daar kom je heel gemakkelijk achter, door een postcodecheck te doen online. Dan zie je met een paar drukken op de knop precies welke internetaanbieders welke diensten leveren op jouw adres.

Oversluitkosten en kortingen

Ook overige kosten, zoals aansluit -of oversluitkosten, kunnen van invloed zijn. Of in positieve zin juist de eventuele kortingen die je kunt krijgen. Zo belooft Breedbandwinkel.nl altijd de goedkoopste te zijn en biedt het ook nog eens een extra service aan. Zoals de internetgarantie, ‘binnen één dag online’ en de installatiegarantie. Daarnaast is de klantenservice telefonisch gratis te bereiken. Dat kan toch mooi in je voordeel werken!