Investeren in je boot: zo maak je de juiste keuzes

Er is weinig heerlijker dan op een warme zomerdag met je geliefden een dagje door te brengen op het water. Neem genoeg hapjes en drankjes mee, en geniet van het varen/chillen/boek lezen/ zwemmen. Al moet het voor een sprong in het diepe natuurlijk wel warm genoeg zijn. Liefhebbers van een dagje op het water zullen begrijpen waarom je zelf een boot wil hebben. De vrijheid om het water op te kunnen wanneer je maar wilt, is een heerlijke luxe. Maar, als je besluit om te investeren in ene boot, wat zijn dan belangrijke zaken waar je écht op moet letten? Je leest het hier.

Let op het vaargebied

Het allerbelangrijkst is dat je de boot die je koopt afstemt op het vaargebied waar je in zou willen varen. Als je alleen rondjes over de grachten vaart, dan heb je niet erg veel aan een zeilboot, terwijl dat op een groot meer juist wel weer prettig kan zijn. In de grachten kan je bijvoorbeeld beter kiezen voor een Corsiva sloep. Informeer dus goed bij een havenmeester/iemand die verstand van het gebied heeft wat de meest geschikte boot is voor het gebied.

Het onderhoud

Het gaat je heel veel geld besparen als je besluit het onderhoud zelf te doen. Je kunt dit natuurlijk door derden laten uitvoeren, maar kiezen om het zelf te doen gaat je portemonnee waarschijnlijk een stuk blijer maken. Zelf het onderhoud van je boot doen vergt echter wel voldoende research en voorbereiding. Maar ben je bereid dat te doen, ben je jezelf achteraf heel dankbaar.

Eerste- of tweedehands?

Een nieuwe boot kopen klinkt natuurlijk reuze aantrekkelijk, maar besluiten om voor een tweedehands exemplaar te gaan kan heel veel geld schelen, zonder dat de kwaliteit per se minder is. Wanneer je kiest voor een tweedehands exemplaar zijn er vaak twee verschillende soorten schepen te onderscheiden; een schip wat in perfecte staat is en direct klaar voor gebruik, of een schip wat nog veel onderhoud nodig heeft. Hierbij moet je goed nadenken wat je écht de meeste kosten gaat besparen. Vaak valt het onderhoud duurder uit dan je had gehoopt en verwacht, en kan je misschien beter kiezen voor een schip wat al ready to go is.