Wat zijn de populairste bijbanen voor scholieren?

Steeds meer jongeren hebben een bijbaan; het is niet meer gewoon dat ouders alles betalen. Dan hebben we het niet alleen over studenten, ook scholieren op het voortgezet onderwijs werken een aantal uren in de week naast hun school. Maar welke bijbanen zijn nu het meest populair?

Werken in de supermarkt

Zo’n 40% van de scholieren met een bijbaan werkt in de supermarkt. Voor jongens is dat vrijwel altijd als vakkenvuller, bij meisjes is dit ongeveer de helft als vakkenvuller en de andere helft achter de kassa. Het is niet zo gek dat supermarkten populair zijn als werkplek voor jongeren. Er is altijd wel een supermarkt in de buurt, de openingstijden zorgen ervoor dat scholieren gemakkelijk naast school een aantal uren kan maken en het betaalt vaak beter dan overige retail. Bovendien is er altijd behoefte aan supermarktpersoneel, aangezien de omzet daar alleen maar groeit.

Werken in de horeca

Werken in de horeca blijft ook onverminderd populair onder jongeren, zowel bij jongens als meiden. De werkzaamheden beginnen vaak in de spoelkeuken en met een beetje geluk groei je vervolgens door naar bediening of achter de bar. Ook de horeca heeft het voordeel van de openingstijden: je kunt hier gemakkelijk in de avond en de weekenden werken. Het loon is vaak niet heel hoog maar de fooien kunnen hierin veel goedmaken.

Bezorgen voor horeca is ook steeds populairder, maar dat komt wellicht omdat in 2020 de horeca grotendeels noodgedwongen dicht was en enkel afhalen en bezorgen aan mocht bieden. Er is fors meer besteld dus dan zijn er ook meer bezorgers nodig, terwijl de bediening etc. niets kon doen.

Oppassen

Veel (vooral) meisjes beginnen al op jonge leeftijd met oppassen. Een keer op jongere broertjes of zusjes, of neefjes en nichtjes. Ook oppassen bij buurtkinderen komt vaak voor. Toch staat het als bijbaantje niet altijd in de lijst met populaire bijbanen, simpelweg omdat oppassen vaak zwart gedaan wordt. Toch wordt oppaswerk steeds meer geprofessionaliseerd en zijn er bijvoorbeeld websites die vraag en aanbod met elkaar matchen. Schrijf je je als jongere daar in, dan kun je dus ook buiten je bekende kring op gaan passen. En dat vaal best gemakkelijk geld verdienen, helemaal ’s avonds als de kinderen al in bed liggen. Lekker Netflix erbij, of juist terwijl je huiswerk maakt, en dat terwijl je ervoor betaald wordt.

Bijles geven

Nog zo’n bijbaan die alleen maar populairder is geworden de afgelopen tijd: bijles geven. Want door het online lessen volgen, hebben sommige scholieren moeite met de stof die gegeven wordt. Blink jij dus uit in een vak, of misschien wel meerdere? En kun je dat ook een beetje goed uitleggen? Dan kun je andere scholieren helpen om het uit te leggen. En de ouders van die scholieren zijn vaak bereid om hier goed voor te betalen, want ze willen graag dat hun zoon of dochter overgaat of het examen haalt. Bovendien leer je wellicht zelf ook nog wat van het uitleggen, een echte win-win situatie dus. Je kunt met bijles geven zelf je uren indelen en je kunt dit zowel op locatie, thuis of online doen.