Op welke verborgen kosten kun jij besparen?

Je kent dat vast wel: aan het einde van de maand denk je ‘waar is mijn geld heen?’. Het geld vliegt er soms uit en we hebben lang niet altijd in de gaten waaraan. Vandaag gaan we eens kijken naar welke ‘verborgen’ kosten vrijwel iedereen wel heeft en hoe je daarop kunt besparen.

Loterijen

Het sluipt er vaak in: we nemen een automatisch abonnement op een loterij en dat loopt maar door. Maar hoe vaak win je nou eigenlijk? En dan word je ook nog eens regelmatig benaderd of je met een lot extra mee wilt spelen, want dan maak je meer kans. Dat je dan ook meer betaalt en dit ook weer vergeet op te zeggen, is een gegeven. Voor de goede doelenloterijen ligt het uitbetalingspercentage op ongeveer 50%, dat betekent dat van elke euro die jij inlegt, je gemiddeld 50 cent terug wint. Geen beste deal dus. Ga dus die bankgiro loterij opzeggen, of met welke andere loterij je dan ook meespeelt. Bespaart je gemakkelijk tientallen euro’s per maand.

Afgelopen abonnementen

We hebben allemaal tal van abonnementen; voor mobiel, internet en tv, Netflix, bezorgen van boodschappen, (digitale) kranten of tijdschriften en meer. Deze abonnementen lopen bijna altijd een jaar en vaak sluit je ze af met een mooie aanbieding. De eerste maanden mooie korting bijvoorbeeld. Maar als het abonnement is afgelopen, laten we het vaak gewoon doorlopen. En dan betaal je dus vaak teveel. Een belletje naar de klantenservice is vaak genoeg om het contract te verlengen met weer een mooie aanbieding. En als ze niet meewerken ben je bij een andere aanbieder nieuwe klant en die bieden je dan maar al te graag korting aan als je bij hen komt!

Daarnaast is het altijd goed om te kijken of je alles wel gebruikt uit je abonnement. Betaal jij voor onbeperkt mobiel internet maar gebruik je helemaal niet zoveel? Wellicht dat een minder uitgebreid abonnement ook goed is, en goedkoper. Ook met televisiepakketten kun je nog vaak wel besparen wanneer je kritisch kijkt naar wat je daadwerkelijk gebruikt.

Verzekeringen

Hoe vaak kijk jij naar je verzekeringen? Vast niet al te vaak, wat loopt, loopt toch? Maar veel mensen blijken dubbel verzekerd te zijn, of een veel te hoge verzekering voor bepaalde zaken te hebben. Ook hier kan het lonen om maatschappijen te vergelijken om te kijken of het niet goedkoper kan. En het kan interessant zijn om al je verzekeringen bij één maatschappij onder te brengen. De kans dat je dan dubbel verzekerd bent wordt een stuk kleiner, en veel maatschappijen geven een zogenoemde pakketkorting wanneer je meerdere verzekeringen bij ze hebt.

Andere contracten

Je hebt naast abonnementen en verzekeringen ook nog diverse contracten, zoals voor gas en elektriciteit. Ook dit zijn meestal jaarcontracten en laten we massaal doorlopen als ze afgelopen zijn. Terwijl ook hiervoor geldt: aanbieders willen je graag houden of binnenhalen en stellen daar vaak mooie kortingen of andere aanbiedingen tegenover. Elk jaar even rondkijken en een telefoontje plegen loont ook hiervoor dus zeker de moeite. Veel sneller kun je geen geld besparen.