Om een huis te kunnen kopen moet je natuurlijk wel een stabiel inkomen hebben. Een bank zal je alleen geld lenen als ze vertrouwen hebben in dat jij blijft betalen. In deze blog vertellen we hoeveel je moet verdienen om een huis te kunnen kopen.
Je bent klaar met huren en het is tijd voor een volgende stap. De volgende stap is natuurlijk om je eigen huis te kopen. Alleen in één keer een groot bedrag aftikken zit er ook voor jou niet in. Daarom kan je bij een bank een hypotheek afsluiten. Maar voor het afsluiten van een hypotheek gelden voorwaarden. Zoals een vast maandbedrag verdienen en stabiliteit hebben in jouw inkomen. Wij vertellen je er meer over.
Kan ik een huis kopen met mijn salaris?
De grote hamvraag is natuurlijk verdien ik genoeg en kan ik de maandlasten wel betalen. Hiervoor ga jij eerst de maandelijkse hypotheeklasten berekenen. Op basis hiervan kan jij zelf al bepalen of jij eigenlijk voldoende verdient om rond te kunnen komen.
Lenen naar je inkomen
In Nederland kan je maximale hypotheken afnemen. Deze maximale hypotheek wordt berekend op basis van jouw inkomen. Zo wordt er vaak gekeken naar je bruto jaarinkomen in plaats van je maandinkomen. Dit is omdat jij misschien in de zomermaanden als ondernemer wel meer verdient dan in de wintermaanden. Dit wordt loan to income genoemd. Verdien jij zo’n 40.000 bruto per jaar dan kan je maximaal vaak 180.000 euro lenen. Maar ook speelt er mee hoe jij je salaris verdient. Doe je dit in vaste loondienst of als zzp’er.
Een vast contract geeft meer mogelijkheden
Wellicht heb jij een vast contract, en dit kan een hoop helpen. Zo zorgt een vast contract vaak voor een stabiel inkomen. Hier houden ze bij de bank van. Een bank kan dan beter de maandlasten hypotheek berekenen als wanneer jij geen vaste baan hebt. Ook heb je een aantal andere extra’s. Zo kan jij een vastgelegde loonsverhoging meenemen in je hypotheek. Je kan nog eens bonussen en overuren mee berekenen in je hypotheek.
Wil je zelf de hoogte van een hypotheek berekenen? Bereken je hypotheek bij De Hypotheker.
Geen vast contract en toch een hypotheek
Ook wanneer jij niet vast in dienst bent kan je een hypotheek krijgen. Zo kan jij jouw werkgever vragen om een intentieverklaring. Deze verklaring zorgt ervoor dat jouw werkgever zegt dat jij hoe dan ook in dienst blijft. De hypotheekverstrekker gaat hier niet altijd mee akkoord, maar in bepaalde gevallen kan dit zeker werken.
Als zelfstandig ondernemer een hypotheek
Nu komen we aan bij de zelfstandige ondernemers. Het kan zijn dat jij als zelfstandig ondernemer best al veel geld verdient. Wanneer jij al langer ondernemer bent kan een bank zeggen: ‘Ja, deze kunnen we een hypotheek verstrekken op basis van de afgelopen jaren en zijn verdiensten. Maar zelfs wanneer jij nog maar net een ondernemer bent zijn er mogelijkheden om genoeg te verdienen voor een hypotheek. Echter zal dit wel een lastiger proces zijn dan wanneer jij een vast contract in handen hebt.
Meer hierover weten? Je leest het hier!
Hoeveel moet je verdienen voor een hypotheek
Het antwoord op deze vraag is dus niet éénduidig. Zo kan het zijn dat jij als startend ondernemer al veel verdient, maar dit niet gelijk hoeft te zorgen voor een hoge hypotheek. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden.