Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een eerste auto?

Er zijn een paar mijlpalen in het leven waarvan je weet dat ze van grote betekenis zijn. Bijvoorbeeld wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen, maar ook wanneer je voor het eerst een eigen auto koopt. Of auto’s nou je ding zijn of niet, voor het eerst in staat zijn om zoiets te kunnen doen zal waarschijnlijk voor iedereen als iets bijzonders voelen.

De financiering

Het belangrijkste van het kopen van een eerste auto is dat je in staat moet zijn om die auto ook te kúnnen kopen. In principe moet je voldoende vermogen hebben om de auto te kunnen betalen. Een auto financieren kan op veel manieren, er zijn namelijk ook veel auto’s die je kunt leasen, waardoor je de auto in termijnen kunt betalen. Ook zijn er mogelijkheden waarbij je een auto kunt financieren door geld te lenen. Zo is het mogelijk om een auto aan te kunnen schaffen, ook als je er eigenlijk het geld niet voor hebt.

Check de verzekering

Er zijn veel verschillende soorten autoverzekeringen, en het is heel verstandig om uit te zoeken welke verzekering het beste bij jou past. Je zal moeten kiezen WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), All-Risks (Casco) en WA-extra. Aan de hand van de soort verzekering varieert je premie. Bij de WA verzekering ben je enkel verzekerd voor schade die je een ander toedient. Een All-Risk verzekering wordt niet alleen schade bij anderen vergoed, maar schade bij jezelf. Bij de tussenvorm, WA-extra, is je eigen auto verzekerd wanneer er sprake was van bijvoorbeeld brand, diefstal of stormschade.

gray car besides river

Kiezen tussen auto’s

Het is belangrijk dat je je oriënteert. Hoe weet je bijvoorbeeld welke soort auto het beste bij jou past? Vind je het belangrijk dat een auto zuinig rijdt, of kick je meer op het gevoel van een auto met meer paardenkracht? Het zou verstandig kunnen zijn om van tevoren een lijstje te maken met zaken die je heel belangrijk vindt en dingen die je minder belangrijk vindt, zodat je later bij het kiezen van een auto hier rekening mee kunt houden.

Proefrit

Voordat je een auto koopt, is het hee belangrijk om eerst een proefrit te maken zodat je de look & feel van een auto echt kunt ervaren. Vrijwel elke auto aanbieder bied wel een proefrit aan en ook wanneer je een auto tweedehands koopt zijn de verkopers vaak erg meedenkend en begrijpen dat je eerst een keer in de auto wil hebben gereden voordat je er misschien wel duizenden euro’s aan uitgeeft.