Financiële zaken die komen kijken bij het kopen van een huis

Je eerste huis kopen: dat kan best een spannende stap zijn. En hoewel het voor velen een droom is om dit voor het eerst te kunnen doen, komen er een heleboel belangrijke zaken kijken bij zo’n grote aankoop. Als je binnenkort voor het eerst een huis gaat kopen, of je gewoon benieuwd bent naar wat voor belangrijke zaken er allemaal komen kijken bij het voor het eerst kopen van een huis, hebben wij de meest belangrijke zaken voor je verzameld.

Het soort huis: nieuw of bestaand?

Het voordeel van het kiezen voor een nieuwe woning (nieuwbouw) is dat je zelf invloed kan hebben op de woning of op de indeling daarvan. Vaak heb je namelijk de mogelijkheid om samen met de architect of bouw ondernemer te overleggen over de indeling van het huis of sommige details.

blue and gray 2-storey house under sky

Hypotheek

Wat voor woning je ook gaat betreden, het verkrijgen van professioneel hypotheekadvies is heel belangrijk om ook het financiële plaatje compleet te kunnen maken – bijvoorbeeld bij hypotheekadvies Boskoop. Volgens veel mensen is het kopen van een huis misschien wel de grootste aankoop die je ooit in je leven gaat doen. Vaak bieden veel organisaties een gratis oriënterend hypotheek advies gesprek aan, zodat je ook niet teveel geld kwijt bent aan het krijgen van advies.

Bijkomende kosten voordat je de woning betreedt

Als je kiest voor een nieuwbouwwoning, kan de bouw ervan soms erg lang duren. Dat kan erg vervelend zijn, omdat tijdens de bouwperiode je wel kosten voor je hypotheek maakt. Daarnaast betaal je natuurlijk ook voor de opleveringskosten. Een voordeel van een nieuwbouwwoning ten opzichte van een bestaande woning is dat je geen overdrachtsbelasting betaalt. Die overdrachtsbelasting is over het algemeen namelijk 2% van de overeengekomen koopprijs van de woning.

Binnen een hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek kan voor veel starters een uitkomst zijn, maar het enige waar je rekening mee moet houden. Vanaf 2013 heb je namelijk bij een aflossingsvrije hypotheek geen recht meer op renteaftrek. Zo’n aflossingsvrije hypotheek is over het algemeen te combineren met een lineaire of annuïtaire hypotheek – wat een aflossingsvrije hypotheek nog aantrekkelijker maakt.