Hoeveel wil de gemiddelde Nederlander maximaal uitgeven aan kerst?

Dat december een dure maand is, dat beseft iedereen wel. Drie belangrijke feestmomenten in één maand, dat zorgt voor flinke druk op de uitgaven pot. Na Sinterklaas, kerst en oudejaarsavond doen de meeste mensen even rustig aan. Maar hoeveel geeft de gemiddelde Nederland eigenlijk uit aan kerst? En waar gaat dat geld dan zoal naartoe? Lees snel verder en je weet het!

Wat geeft Nederland uit aan kerst?

Het laatste onderzoek komt uit 2016. Dit onderzoek werd destijds uitgevoerd door actiepagina.nl en de resultaten werden uitgebreid gepubliceerd in het Algemeen Dagblad. Uit dit onderzoek naar kerstuitgaven onder Nederlanders, bleek dat de gemiddelde Nederland zo’n 500 euro uitgeeft. Deze 500 euro dekt dan alle kosten, van cadeaus tot aan de kerstboom, tot aan het kerstdiner. Naast de Italianen en Spanjaarden zijn we daarmee de zuinigste van Europa. In het Verenigd Koninkrijk wordt bijna het dubbele aan kerst uitgegeven, zo’n 933 euro.  Het Verenigd Koninkrijk wordt gevolgd door Duitsland met zo’n 710 euro gemiddeld. Ben jij ook benieuwd waar die 500 euro dan zoal naartoe gaat? Wat zijn de grootste kostenposten voor de kerstdagen? Lees snel verder om erachter te komen.

Kostenpost 1: kerstcadeaus

Opvallend is dat de helft van het budget aan kerstcadeaus wordt uitgegeven. En dat terwijl de meeste Nederlandse gezinnen met Sinterklaas al flink hebben uitgepakt! Toch is het zo dat kerst steeds populairder wordt en soms zelf plaatsmaakt voor Sinterklaas. Dit kan de grote kostenpost van de cadeautjes enigszins verklaren. Het bedrag van 250 euro geldt per huishouden. Elke individuele Nederlander zou zo’n 124,27 euro reserveren voor kerstpresentjes.

Kostenpost 2: kerstdiner

Ook naar de boodschappen voor het jaarlijkse kerstdiner gaat relatief veel geld. Per huishouden zo’n 72 euro. Kookpakketten worden onder Nederlanders steeds populairder. Met een paar simpele stappen tover je een fantastisch feestmaal op tafel. Afgezien van de pakketten wordt er voor het kerstdiner sowieso goed uitgepakt door de meeste Nederlandse huishoudens. Denk aan kleine versnaperingen en borrelhapjes tot aan een compleet drie- tot vijfgangenmenu.

Kostenpost 3: kerstversiering

De kerstversiering wordt steeds wilder, onder invloed van de Amerikaanse cultuur. Had een doorsnee Nederlands gezin vroeger alleen kerstboom met wat ballen en een kerststal, tegenwoordig is dat wel anders. Het hele huis wordt aangepakt: kerstkransen, kerstverlichting op allerlei plekken, rendieren, eigenlijk kun je het zo gek niet verzinnen.

Kostenpost 4: de tuin in kerstsfeer

De tuin moet er ook steeds vaker aan geloven: hele gevels worden verlicht, of het balkon of het terras. Ook zie je steeds vaker hele rendierinstallaties in de tuin, of lichtshows. Bedrijven doen hier ook goed aan mee. Hoewel dit niet echt Nederlands is (doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg is ver te zoeken), word je er natuurlijk wel vrolijk en warm van binnen van.

Hoe houd je de kosten beperkt?

Vind jij het eigenlijk te gek voor woorden om zo’n 500 euro aan het kerstfeest uit te geven? Maar wil je wel een leuk kerstfeest en aandacht besteden aan het optuigen van de kerstboom en het versieren van je huis? Misschien heb je dan iets aan deze besparingstips.

Besparingstip 1: goedkope cadeautjes

Aangezien het meeste budget naar kerstcadeautjes gaat, is het een goed idee om te kijken of je hierop kunt besparen. En dat op een leuke manier natuurlijk. Heel erg handig is om kerstcadeautjes gedurende het hele jaar in te slaan. Je kunt dan gebruik maken van alle acties en aanbiedingen. In de zomer kun je dan al een leuk kerstcadeautje scoren. Goedkoper en alvast een zorg minder. Ga ook eens kijken bij een kringloopwinkel of de wereldwinkel. Deze winkels hebben vaak leuke cadeautjes voor een leuk prijsje. Je kunt ook meegaan in de aanbiedingen en ‘hamsteren’. Vaak is er bijvoorbeeld voor wijn een bulkaanbieding. Dit kan jou veel geld besparen.

Besparingtip 2: Do It Yourself-boom

Een echte traditionele kerstboom vormt een jaarlijkse kostenpost. Bovendien is zo’n kerstboom ook niet echt duurzaam: aan het einde van het feest zet je ‘m aan de straat. Misschien wordt het tijd voor wat creativiteit. Ga eens Pinterest af of struin het internet af naar leuke DIY-ideetjes. Denk bijvoorbeeld eens aan zelf een leuke houten kerstboom maken? Je kunt ook eenvoudig een alternatieve kerstboom online kopen. Heb jij nog oud hout liggen? Pallethout of steigerhout vormt goed kerstboom houtEen houten kerstboom past goed in een hedendaags interieur en is jaren te hergebruiken. Geen zin in een kerstboompje van hout? Dan is een washi tape kerstboom wellicht een leuk alternatief.

Besparingstip 3: huur een outfit

Vaak zie je toch wel dat je die leuke, feestelijk glitterjurk maar één keer draagt en dat hij daarna jaren in de kast hangt te verstoffen. Dat is echt zonde van het geld. Kijk eens, als je zeker weet dat je de outfit toch maar één keer draagt, of je een leuke outfit kunt huren. Lenen van een vriend of vriendin of goede buur is natuurlijk ook een optie. Je kunt ook met jouw gasten afspreken dat iedereen niets nieuws koopt, maar kerst komt vieren in een outfit die hij of zij al in de kast heeft hangen, of in kleding die diegene al heeft en waar diegene zich fijn in voelt.

Opvallend is overigens dat er een grote groep Nederlanders is die helemaal niets aan kerst uitgeeft. Ze zijn niet zo geïnteresseerd in dit jaarlijkse festijn en doen dus ook niet aan kerstbomen en kerstversiering. Dit is echter wel een kleine groep, de meeste mensen genieten van het kerstfeest, of dit nou met een klein of groot budget is: tijd met vrienden/kennissen en familie is voor de meeste mensen een prioriteit rond kerst.