Hypotheek afsluiten: voor elke woonsituatie een passend antwoord

Het ene huis kopen of verkopen is niet het andere huis vinden of aanschaffen. Bij het kopen of verkopen van een woning komt dan ook een hele hoop kijken. Dat komt mede doordat elke situatie weer anders is. Niet alleen financieel, maar ook het toekomstperspectief kan van elkaar afwijken. Daarom hebben wij in deze blog een aantal veelvoorkomende woonsituaties voor je uitgelegd.

Als je al woningeigenaar bent of als je net gaat beginnen op de woningmarkt dan komt er toch altijd weer veel op je af. Je moet je papieren op orde krijgen, verzekeringen aanpassen of afsluiten en als alles doorgaat moet je ook nog je hele hebben en houwen verhuizen. Maar ook als je tijdelijk wilt huren is dit aan de orde. Het kan daarom fijn zijn om een hypotheekadviseur om advies te vragen. Kijk bijvoorbeeld eens bij hypotheek verhuur Hillegom.

  1. Je koopt je eerste huis

Om voor het eerst een hypotheek af te sluiten, moet jij of jullie aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet je weten wat de financiële mogelijkheden zijn. Als je veel gespaard hebt, is dat prettig. Maar soms heb je een starterslening nodig om een hypotheek rond te krijgen. Als je weet hoeveel je kunt betalen kun je op zoek gaan naar een perfect en geschikt huis. Door een bod uit te brengen, maak je kans op de woning. Zo is de woning straks eerst onder voorbehoud van jou. Nu kun je de hypotheek regelen en het voorlopige koopcontract tekenen.

  1. Je gaat een ander huis kopen

Als de rente laag is, is het een goed moment om verhuisplannen te gaan maken. Doordat je al een hypotheek hebt zijn de stappen grotendeels hetzelfde als toen je je eerste huis ging kopen. Alleen heb je nu al een hypotheek. Deze kun je meenemen naar het nieuwe huis. Door een woning goed te verkopen kun je je maximale hypotheek verhogen waardoor je groter kunt gaan wonen of op een duurdere plek.

  1. Je gaat je woning verbouwen

Ben je nog gek op je woning maar wil je weer verliefd worden op je huis? Dan kun je er ook voor kiezen om je woning te gaan verkopen. Ook voor het financieren van bijvoorbeeld een nieuwe keuken, badkamer of uitbouw kun je een hypotheek afsluiten. Maar je kan er natuurlijk ook voor sparen of een persoonlijke lening voor afsluiten. Vaak kun je door de hypotheek te verhogen profiteren van een lage rente.