Wanneer is een huis huren interessanter dan kopen?

Veel mensen hebben geleerd: zodra het kan koop een huis. Want dat is een investering in je toekomst en een huis huren is geld weggooien. Toch is het huren van een huis in bepaalde gevallen wél interessant. Hoe dat precies zit, lees je hier!

Een huis kopen en hebben kost geld

Denk je nu, dat is een open deur? Dat kan kloppen. Maar toch kun je je hier gemakkelijk in vergissen. Vooral omdat je zaken als kosten koper niet meer mee kunt financieren in je hypotheek maar zelf moet betalen. Reken daarvoor alleen al op 6% van de aankoopwaarde van de woning. Daarnaast kun je niet zomaar elke aanpassing (geheel) financieren, dus mocht je de keuken of badkamer bijvoorbeeld niet mooi vinden, dan komen de kosten daarvoor ook (deels) voor eigen rekening.

Tel daarbij op dat de huizenprijzen op dit moment alleen maar stijgen en het dus voor steeds meer mensen bijna onbereikbaar wordt om een leuk huis te kopen. Hierdoor is een woning huren voor een groeiende groep mensen de enige financieel haalbare optie.

Daarnaast heb je als eigenaar van een woning altijd te maken met onderhoud en de bijbehorende kosten. In een huurwoning is algemeen onderhoud de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Je hoeft hier dus qua kosten geen rekening mee te houden.

Een woning huren is flexibeler

Een huis kopen is voor velen een investering in de toekomst. Want hoewel vrijwel iedereen hier een hypotheek voor af moet sluiten, gaan we er wel van uit dat het huis op termijn meer waard wordt. En die hypotheek los je af, dus op een gegeven moment is je woning jouw bezit en de waarde daarvan dus voor jou. Maar zoals we hierboven al zeiden: een woning kopen kost geld. Dit haal je er niet direct uit als je het weer vrij snel verkoopt.

Dus als je nog niet zeker weet of je je vast wil leggen voor een langere periode, is een woning kopen misschien niet zo gunstig. Die twijfel kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld wanneer je voor het eerst gaat samenwonen, maar het kan ook zijn dat je niet zeker bent over de plek waar je gaat wonen. Er zijn genoeg redenen om je niet voor jaren vast te willen leggen en dan is (tijdelijk) een huis huren een ideale manier om het uit te proberen. Meestal ga je wel een huurcontract aan voor een jaar, maar wanneer je een vervangende huurder aandraagt, kom je hier vrij gemakkelijk onderuit.

Huren betekent minder risico

De huizenprijzen stijgen op dit moment nog steeds flink. Maar we hebben een aantal jaren geleden tijdens de bankencrisis ook wel gezien dat dit ook maar zo anders kan zijn. En dan is je koopwoning ineens (flink) minder waard! Als huurder heb je dit risico niet. Je betaalt een bepaalde huur en deze mag ook maar beperkt stijgen.

Huurtoeslag

Wanneer je een huis huurt heb je onder bepaalde voorwaarden recht op huurtoeslag. Dit is wel afhankelijk van de huur die je betaalt en de hoogte van je inkomen, maar vooral wanneer je inkomen nog niet zo hoog is, kan dit een groot voordeel zijn.