tips huis kopen

5 tips bij het kopen van een huis

Een huis kopen is niet iets wat je van de een op andere dag beslist en zodra je besloten hebt om een huis te kopen zijn er nog verschillende dingen die je kunt doen voordat je daadwerkelijk naar huizen gaat kijken of een huis koopt. Als je dan naar huizen gaat kijken, zijn er ook nog verschillende zaken waar je rekening mee kunt houden zoals een bouwkundige keuring. Zie je door de bomen het bos al niet meer, dan vind je hieronder 5 tips die jou helpen bij een goede start op de huizenmarkt.

Weet wat de mogelijkheden zijn

Om een huis te kunnen kopen, moet je natuurlijk voldoende financiën hebben. Het lijkt misschien een open deur, maar zeker bij de aankoop van je eerste huis kunnen er kosten zijn waar je wellicht niet op gerekend had. Daarom is het verstandig om je financiële situatie in kaart te brengen. Dit kun je doen door te kijken naar de maandlasten die je op dit moment hebt en wat je eventueel meer te besteden hebt. Ook niet geheel onbelangrijk: wat kun je lenen bij de bank?

Maak gebruik van een aankoopmakelaar

Zeker op een drukke huizenmarkt kan een aankoopmakelaar een toegevoegde waarde zijn. Een aankoopmakelaar is doorgaans iets eerder op de hoogte van het aanbod dat op de markt gaat komen en daar kun jij je voordeel mee doen. Daarnaast begeleidt een aankoopmakelaar je gedurende het hele proces van de aankoop van je huis en wordt er een hoop werk uit handen genomen. Ook is een aankoopmakelaar niet gevoelig voor verkooppraatjes omdat hij hiermee bekend.

Bereid afspraken voor

Het is verstandig om bezichtigingen altijd voor te bereiden. Informeer jezelf over de buurt en doe onderzoek naar recente woningverkopen in die buurt. Zo weet je of de vraagprijs reëel is en weet je of er ruimte is voor onderhandeling. Daarnaast is het ook verstandig om te controleren hoe lang een huis al te koop staat en indien mogelijk ook waarom.

Vergeet je onderzoeksplicht niet

Als koper heb je onderzoeksplicht bij de aankoop van een huis. Dit houdt in dat je onderzoek moet doen naar de staat van de woning met betrekking tot verplichtingen die gepaard gaan met het huis en het onderhoud van het huis. Daarnaast heeft de verkopende partij ook een mededelingsplicht.

Denk na over een bouwkundige keuring

Dit punt sluit aan bij het punt over de onderzoeksplicht. Een bouwkundige keuring is een van de manieren om aan de onderzoeksplicht te voldoen. Bij een bouwkundige keuring komt een onafhankelijke keurder de staat van de woning beoordelen en geeft je inzicht in het verwachte onderhoud, wanneer dit onderhoud te verwachten is en de eventuele kosten die daarmee gepaard gaan. Meer weten over een bouwkundige keuring? Neem gerust contact op met Huiskeur. Zij adviseren graag bij aankoop van een woning.