Detective inschakelen? Zo doe je het en zoveel kost het 

Het is iets wat je waarschijnlijk vooral kent uit films, maar wist je dat een privé detective, of een detective die je kunt inschakelen voor sommige opdrachten, ook in het echt in te zetten is? En nee, dit is zeker niet alleen voor de elite waarbij iemand zijn of haar partner verdenkt van vreemdgaan. Een particulier recherchebureau zoals incassobureau active CSI of een detective kun je voor veel verschillende zaken inschakelen. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Wij vertellen je alles.

Buiten strafrecht

Als er sprake is van zaken die buiten het strafrecht vallen, dan kun je hier vaak niet bij de politie terecht. De politie pakt eigenlijk alleen zaken op die met strafrecht te maken hebben en zelfs dan zou het zomaar kunnen zijn dan de politie sommige zaken niet oppakken, bijvoorbeeld omdat er sprake is van onderbezetting. Bij een detective heb je dit probleem niet. Ook als bedrijf zou je een detective kunnen inschakelen, bijvoorbeeld omdat je een werknemer verdenkt van onterecht ziekteverzuim, of er steeds geld uit de kas blijft missen en je één van je werknemers hiervan verdenkt. Je zou een detective ook kunnen inschakelen voor een mystery guest bezoekje.

silhouette photo of a man with hat standing near concrete building at daytime

Kosten

Wat een privé detective ongeveer gaat kosten? Omdat de zaken onderling erg kunnen verschillen, is dit lastig in te schatten. In principe zijn er vier belangrijke determinanten die kunnen voorspellen hoe hoog of laag de prijs van de detective zal worden. Dit zijn de dagen waarin het onderzoek uitgevoerd wordt (doordeweeks is het bijvoorbeeld minder duur dan op een zondag), tussen welke tijdstippen dit gedaan wordt (je kan je voorstellen dat nachtwerk meer geld zal kosten), de manier waarop de detective zich zal moeten vervoeren (benzine/parkeerkosten) en hoelang het duurt voordat het doel behaald is en de zaak gesloten kan worden. Als je zelf een inschatting hebt van deze onderdelen, kun je de detective benaderen en kan deze een offerte voor je opstellen. Je zou rekening kunnen houden met minimaal 70 euro per uur, exclusief btw.

Gecertificeerd

Wij snappen dat het moeilijk kan zijn om te kiezen tussen het vele aanbod van detectives en recherchebureaus. Je zou je keuze makkelijker kunnen maken door te kijken of de detective of het bureau in kwestie gecertificeerd is en een POB0nummber heeft. Is dit het geval, dan is de ondernemer of het bedrijf in kwestie erkend door zowel de politie als door justitie.