Wat is Litecoin, wat zijn de verschillen met Bitcoin en waar kun je Litecoin kopen?

Wat is Litecoin?

Litecoin (LTC) werd in 2011 opgericht door ex-Google medewerker Charlie Lee. Litecoin is een peer-to-peer altcoin en lijkt in veel aspecten op Bitcoin. Meer zelfs, Litecoin is gebaseerd op de originele broncode van Bitcoin en wordt beschouwd als een tweede generatie cryptocurrency.

Litecoin is bedacht om te gebruiken als peer-to-peer betalingsysteem. De Litecoin blockchain is gebouwd om transacties goedkoper te maken en om minder energieverslindend te zijn dan Bitcoin. De meeste cryptoinvesteerders zien Bitcoin op dit moment als een opslagplaats voor waarde op lange termijn. Zolang Bitcoin niet de upgrade van het lightningnetwerk doorvoert zal het minder geschikt zijn om kleine betalingen te doen. Litecoin is hier beter voor geschikt omdat de individuele blokken groter zijn en dus het mining proces sneller gaat. Hierdoor zijn transacties niet alleen sneller maar ook goedkoper. Litecoin kan elke 2,5 minuut worden gemined, bij Bitcoin duurt het 10 minuten om een blok toe te voegen aan de blockchain. Hierdoor is het mogelijk om meer transacties tegelijk te verwerken met Litecoin. Die transactiesnelheid is belangrijk voor zowel klanten als handelaren als cryptocurrency een algemeen geaccepteerde vorm van betaling wil worden.

Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van een open-source betalingsnetwerk dat niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit. In tegenstelling tot Bitcoin heeft Litecoin een veel grotere voorraadlimiet dan Bitcoin, 84 miljoen Litecoin vs. 21 miljoen Bitcoin. Vanwege hun verschil is voorraadlimiet wordt Litecoin vaak met zilver vergeleken en Bitcoin met goud.

Verschillen tussen Bitcoin en Litecoin

Bitcoin en Litecoin hebben zeker overeenkomsten, maar ze hebben ook enkele unieke kenmerken. De belangrijkste hiervan bespreken we hieronder en is de transactiesnelheid. Transacties met Bitcoin en Litecoin gebeuren meestal direct. Toch hebben ze enige tijd nodig voordat het netwerk de transacties bevestigd. Bitcoin heeft een gemiddelde transactiebevestigingstijd van ongeveer 10 minuten, hoewel het iets langer kan duren op momenten van grote drukte. Tegelijkertijd is Litecoin gemaakt met als doel om transacties sneller te maken, zodat transactiesnelheid aantrekkelijk genoeg zou zijn voor mensen om het te gebruiken. Transacties via Litecoin duren minder dan 2,5 minuten en dit is een van de redenen waarom het in de loop der tijd populairder is geworden.

Moet je in Litecoin investeren?

Beginnen met handelen in Litecoin? Dan is het verstandig om te kijken of investeren in Litecoin de moeite waard is. Omdat Litecoin een van de grootste cryptocurrencies is als het gaat om marktkapitalisatie is het zeker de moeite waard om te bekijken. Veel investeerders geloven dat de prijs van Litecoin op lange termijn verder zou kunnen groeien. Litecoin zag een stijging van meer dan 70% sinds 2020 en slaagde erin om te herstellen van de aanhoudende coronavirus pandemie. Ook omdat Litecoin een maximale voorraad van 84 miljoen LTC heeft maakt het interessant om in te investeren. Door de beperkte voorraad is het risico op waardevermindering kleiner op lange termijn. Deze eigenschap zou van Litecoin net zoals Bitcoin een vorm van waardeopslag op lange termijn kunnen maken. Let natuurlijk wel op wanneer je beslist om te investeren in cryptocurrencies. Je moet altijd rekening houden dat beleggen riskant kan zijn. Investeer nooit meer dan je je kunt veroorloven te verliezen.

Litecoin kopen

Litecoin kopen kan op verschillende manieren. Je zou het kunnen minen maar het is natuurlijk gemakkelijker om het te kopen op een cryptoplatform. De meeste grote cryptoplatformen bieden Litecoin aan. Enkele voorbeelden waar je Litecoin kunt kopen zijn Coinbase, Binance, Crypto.com en Anycoin Direct.