Wat is kwantumverstrengeling en waar kun je het toepassen?

Als je de term kwantumverstrengeling hoort, denk je misschien direct aan de4 kwantummechanica of kwantumfysica. Dat klinkt misschien direct heel wetenschappelijk en ingewikkeld, maar geen zorg: in dit artikel bespreken we kwantumverstrengeling, maar in een hele andere branche. Kwantumverstrengeling is namelijk ook extreem handig om toe te passen als blackjack strategie en kan je -als je er slim mee omgaat- je veel geld opleveren. Benieuwd kwantumverstrengeling inhoudt? Wij leggen het uit.

Blackjack

Even je kennis opfrissen: want hoe gaat blackjack ook alweer? Het doel van het spel is om de bank te verslaan, die ook wel dealer wordt genoemd. Hierbij moet men proberen dichter bij de 21 punten te komen dan de bank. Als de speler boven de 21 punten uitkomt heeft hij verloren, ongeacht wat de bank heeft. Je wilt dus zo dicht mogelijk bij 21 komen (19, 20 of 21), maar als je er overheen gaat, verlies je sowieso.

Zo tel je kaarten

Het is algemeen bekend dat je bij Blackjack kaarten kunt tellen om je winkans te vergroten. Er zitten namelijk in elk kaartspel 53 kaarten, en als er al veel lage kaarten voorbij zijn gekomen, dan zal de kans groot zijn dat er binnenkort een hoge kaart langskomt. Met behulp van kansberekening kun jij proberen jouw succes in het spel te optimaliseren.

+1 punt: kaarten 2 t/m 6

0 punten: kaarten 7 t/m 9

-1 punt: kaarten 10 t/m A

Als bovenstaand voorbeeld het geval is, en er veel lage kaarten op tafel liggen (waardoor er waarschijnlijk nog veel hoge kaarten zullen komen), is je winkans hoger: de coupier zal nog kaarten moeten ‘kopen’, waardoor de kans groot is dat jij van hem kunt winnen. Als je een negatieve score hebt (veel hoge kaarten), dan zullen er nog veel lage kaarten in het spel zijn. Dit is in het voordeel van de coupier. Kaarten tellen vereist even wat oefening, maar als je er eenmaal handig in bent, dan kan het je zeker winst opleveren!

person playing poker

Kwantumverstrengeling

Kwantumverstrengeling heeft natuurlijk wel íets te maken met kwantummechanica.

Het is in de wetenschap een bekend fenomeen waarin twee of meer kwantummechanische objecten met elkaar verbonden zijn. Ze zijn echter op zó’n manier met elkaar verweven, dat je het ene niet volledig zou kunnen omschrijven zonder het andere object daar ook bij te benoemen. Dit geldt ook voor objecten die ruimtelijk gezien eigenlijk van elkaar gescheiden zijn. Dit klinkt misschien ontzettend ingewikkeld en abstract, maar we zullen je uitleggen in welke vorm dit aansluit op Blackjack.

Kwantumverstrengeling bij Blackjack

Er is een experiment gedaan waarbij kwantumverstrengeling werd toegepast bij een spel Blackjack en het bleek de spelers toch te helpen aan een klein voordeel. Zie het als volgt: Jan en Lisa spelen allebei een potje Blacjack tegen het huis. Jan en Lisa tellen kaarten zoals ze dat altijd doen, alleen deelt Lisa haar score met Jan. Zo bepalen ze samen hun strategie of ze voor hit of stand zullen kiezen. Door het delen vande scores, is de kans waarschijnlijker dat je een goede berekening maakt.

De grootte van de stapel

Een zeer belangrijk element om deze strategie te laten slagen, is dat de stapel kaarten waaruit getrokken wordt niet. Te groot mag zijn. In sommige casino’s wordt een potje Blackjack gespeeld met zo’n zes pakjes kaarten, en in dat geval heeft het vrijwel tot geen zin om kaarten te tellen.