Wat is er allemaal voor nodig om een lening af te sluiten?

Een lening afsluiten. Het klinkt misschien wat eng, want geld lenen kost geld. Toch doen een heleboel mensen dit en het kan ook vrij gemakkelijk.

Leendoel

Waarvoor wil je geld gaan lenen? Voor iedereen verschilt het bedrag dat ze willen lenen vaak per leendoel. Gaat het om een auto, een verbouwing of het oversluiten van een andere lening. Het doel van de lening bepaalt vaak hoeveel je kan lenen. Dat heeft te maken met de economische levensduur van het product dat je wil aanschaffen. Bijvoorbeeld een auto, die heeft een levensduur van vijf jaar. Dan is het slim om een lening te nemen met vijf jaar aflostijd. Het doel van de lening kan dus verschil leveren voor de hoogte van het geleende bedrag.

Verschillende leningen

Er bestaan verschillende soorten leningen. De bekendste zijn persoonlijke leningen afsluiten of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening gaat het om een niet-doorlopend krediet. Je spreekt dan af hoe lang de lening duurt en dat is de looptijd. De rente staat vast en je spreekt af hoeveel rent je betaalt. Dat is de kredietvergoeding. Je weet dus precies hoeveel je moet betalen en wanneer.

Een doorlopend krediet werkt iets anders. Je hebt een kredietlimiet, het maximale bedrag dat je kan lenen. Dat bedrag hoef je niet in een keer te gebruiken. Je kan steeds een beetje lenen, tot je het limiet hebt bereikt. Je betaald iedere maand aflossing en rente over het doorlopend krediet. De aflossing en de rente samen zijn meestal een vast percentage van de kredietlimiet.

Wat heb je nodig?

Als je naar een kredietverstrekker gaat, heb je aan aantal dingen nodig. Je moet bijvoorbeeld een kopie van een geldig identiteitsbewijs meenemen. Let erop dat je een kopie van zowel de voor- als achterkant nodig hebt. Dat komt omdat het BSN nummer op de achterkant vermeld staat. Verder heb je een kopie nodig van een recente loonstrook of inkomensspecificatie. Een lening afsluiten bij een bank kan namelijk alleen als je over voldoende inkomen beschikt.

Als laatst vraagt de kredietverstrekker vaak om een recent bankafschrift met een bijschrijving van je inkomsten en indien van toepassing, afschrijving van de woonlasten. Dit moet bij alle banken een bankafschrift met een bij en afschrijvingen van een volledige maand zijn, gedownload en in pdf-formaat. Het verschilt per bank hoe je die gegevens kan downloaden, maar over het algemeen is het vrij simpel. Zo heb je al snel een lening bij elkaar.