Tips voor een betaalbare tuin

Het aanleggen van een tuin kan een kostbare aangelegenheid zijn. Toch kun je op verschillende manieren flink wat geld besparen op de aanleg van je tuin. In dit artikel wordt uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij het aanleggen van een nieuwe tuin en met welke kosten je onder andere te maken krijgt. Na het lezen van dit artikel kun je vele honderden, misschien zelfs duizenden euro’s besparen met de aanleg van jouw droomtuin.

Tuinontwerp

Een mooie tuin begint altijd met een goed plan, oftewel een tuinontwerp. Je kunt hiervoor een hovenier of tuinarchitect inschakelen, maar kunt ook zelf een tuinontwerp maken. Met behulp van internet of websites als Pinterest komt je al een heel eind. Meet wel nakeuring de maten en oppervlakte van je tuin op, deze zijn in het verdere verloop van je tuin enorm belangrijk.

Zoekwerk

Onderzoek vooraf wat de kosten zijn van bijvoorbeeld bestrating, grondwerk, schutting, pergola, vijver of beplanting. Bekijk hierbij ook de mogelijk alternatieven en onderzoek waarin de meerprijs zit. Voor een schutting kan een alternatief bijvoorbeeld een heg zijn en voor grind om onkruid te voorkomen bodembedekkende planten. Naarst het verschil in kosten moet je kijken wat het onderhoud ervan is. Een schutting hoeft niet gesnoeid te worden, een haag wel. Grind hoeft niet bemest te worden, bodembedekkers wel. Zet de voor- en nadelen op een rijtje en kijk wat het beste aansluit bij jouw tuinwensen.

Hergebruik

De meeste mensen die zijn tuin opnieuw willen aanleggen halen eerst de oude tuin compleet leeg. “Zo, er is overzicht, eens kijken wat we doen” is de gedachte. Erg jammer want vaak in de wat oudere tuinen staan prachtige struiken die hergebruikt kunnen worden en, wanneer je deze terug zou moeten kopen, enorm kostbaar zijn. Maak dus altijd eerst een tuinontwerp en kijk of je eventuele planten kunt hergebruiken.

Geduld?

De grootte (leeftijd) van je aanplant is bepalend voor de kosten van je tuin. Ben je bereid om enige jaren na aanplant te wachten op je droomtuin? Of wil je na aanplanten meteen een volwassen-ogende tuin? Hoe jonger (vaak dus ook kleiner) de planten, hoe goedkoper de planten. Bij sommige (traag groeiende) heesters kan het wel verstandig zijn om vast te kiezen voor de grotere exemplaren. Voor juist de vaste planten en siergrassen adviseren de plantexperts van Plant en Grow altijd voor de kleinste potmaat (P9) te gaan. Deze plantgroepen groeien over het algemeen zo ontzettend snel (binnen 1 á 2 jaar volwassen) dat de besparing in euro’s voor de meeste aantrekkelijker is dan een paar maanden sneller een volwassen tuin.

Arbeid

Uurloon is een kostenpost die je bij de aanleg van je tuin absoluut niet moet onderschatten. Schakel je een hovenier in of zet je zelf de planten in de tuin? Leg je zelf de bestrating of besteed je dit uit. Onderzoek welke onderdelen van de tuin je zelf wil en kunt doen. Als het gaat om de aanleg van elektra is het natuurlijk belangrijk dat dit veilig gebeurd en onthoud het wijze gezegde: goedkoop is duurkoop. Onderzoek of de meerprijs voor een expert voor jouw een meerwaarde heeft en dit met kijk op de toekomst ook voordeliger is.