Tips om meer geld te kunnen besparen

Het gebeurt ons maar al te vaak dat we aan het eind van ons geld nog een stukje maand overhouden, in plaats van andersom. Soms zou het zo fijn zijn als je gewoon even met je vingers kon knippen en er dan ineens een stuk meer geld op de plank lag. Helaas werkt het niet zo, en bestaat je maandelijkse balans uit een som van jouw inkomsten en uitgaven. Als je het niet (of niet goed) redt in de maand, dan zijn er twee mogelijkheden. Je inkomsten vergroten, of je uitgaven verkleinen. Omdat de tweede optie vaak een stuk makkelijker is om aan te passen, hebben we in dit artikel een paar handige tips verzameld zodat je gemakkelijk meer geld bespaart.

Beleggen

Als je goed wordt in beleggen, kun je jezelf verzekeren van een passief inkomen elke maand. Heb je ergens geïnvesteerd waar je winst op maakt, dan kun je je vermogen op lange termijn vergroten. Hoewel het makkelijker is om je uitgaven te verkleinen dan om je inkomsten te vergroten, is dat met de juiste beleggingen dus wel mogelijk. Ben je nieuw in de wereld van beleggen, dan is het slim om jezelf eerst te verdiepen in de markt. Zo kun je bijvoorbeeld eerst bepalen of je wil investeren in aandelen, ETF’s of crypto’s. Daarna kun je langzaamaan beginnen met het beleggen van geld, maar let er wel op dat je alleen geld belegt wat je in principe niet nodig hebt (dus geen geld wat nodig is om je vaste lasten te kunnen dekken). Daarna kun je zoeken naar een handelplatform wat bij je past. Het is verstandig om dan van tevoren reviews te lezen, zodat je ervaringen van andere gebruikers kunt horen. Denk bijvoorbeeld aan markets.com review.

Cashbaks

Een simpele manier om geld te kunnen besparen is door gebruik te maken bij cashbacks. Veel winkels bieden namelijk cashbacks aan wanneer je een product koopt. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: “Koop deze tv van 150 euro met 30 euro cashback!”. Je kunt dan vaak na een aantal weken aanspraak maken op die 30 euro die je nog terugkrijgt, en hebt dan uiteindelijk 120 euro voor die televisie betaald in plaats 150 euro. Het voordeel van winkeliers is dat niet iedereen achteraf zijn of haar geld komt terugvragen of het misschien zelfs vergeet. Om jezelf te helpen herinneren wanneer je recht hebt op een cashback, is het slim om een reminder in te stellen.

girl wearing black sweatshirt playing toy car

Financiën inzichtelijk maken 

 Soms is het lastig om te sparen omdat je niet precies door hebt waar je geld naartoe gaat of vergeet dat je nog een abonnement bij die ene sportschool hebt lopen. Apps zoals ‘Grip‘ van ABN Amro helpen bij het visueel in kaart brengen van je uitgaven en zorgen ervoor dat je een overzicht krijgt van waar je geld precies naartoe gaat. Op basis hiervan kun je ook bepaalde zaken elimineren.

Spaar bij een andere bank

Een andere truc om het sparen beter vol te houden, is door je spaargeld bij een andere bank te zetten. Zo kun je niet ‘zomaar’ bij die lening en kun je het geld hiervan ook niet makkelijk overboeken naar je betaalrekening.