De loonstrook is wettelijk verplicht: Fabel of een feit?

Iedere maand weer hetzelfde administratieve verhaal: het uitbetalen van werknemers. Taken zoals het verwerken van gegevens, printen van de loonstroken en helpen bij vragen van werknemers komen dan ook elke maand weer terug. Toch is het verschaffen van een maandelijkse loonstrook niet verplicht, wist je dat?

Fabel: Een loonstrook is wettelijk verplicht

Werkgevers hoeven niet elke maand een loonstrook uit te geven aan hun werknemers mits het loon ten opzichte van de maand ervoor onveranderd is gebleven. Als er wél een wijziging plaatsvindt in het bedrag op het loonstrookje ben je verplicht om deze te verstrekken aan de werknemer.

Zo zien we bij BCS regelmatig dat de percentages van wettelijke inhoudingen worden aangepast of bijvoorbeeld worden bijgesteld. Dit soort wijzingen zorgen voor veranderingen in het uit te betalen loon. Wel is het goed om te weten dat als je werknemers in dienst hebt die vaak wisselende uren werken of met een wisselend salaris je hen iedere maand een loonstrook móet aanbieden. De juiste loonadministratie software helpt je met het automatisch genereren van de loonstroken.

Loonstrook: Welke informatie is verplicht?

Er zijn een tal gegevens die wettelijk verplicht zijn te melden op de loonstrook van werknemers, hieronder zie je welke gegevens dat zijn:

  • Het brutoloon
  • Het basisloon en prestatietoeslagen (dit zijn de elementen waaruit het salaris is opgebouwd)
  • Aantal gewerkte uren
  • De maand waarover de loonstrook berekend is
  • Naam van zowel werkgever als werknemer
  • Het minimumloon en minimumvakantiebijslag specifiek voor de werknemer

Papier of digitaal?

Het aanbieden van een digitale loonstrook heeft zo zijn voordelen, denk hierbij aan overzicht en snelheid. Echter moet je wel altijd toestemming hebben van medewerkers om de loonstrook alleen digitaal te versturen. Doet de situatie zich voor dat een medewerker zijn loonstrookje liever op papier ontvangt, dan ben je verplicht deze op papier aan te leveren.

Automatiseer je loonstroken en win tijd

Het uitbetalen en verwerken van de maandelijkse salarisadministratie kost veel tijd. Tijd die ook in andere zaken kan worden gestoken. Dankzij de HRM software en modules van BCS kun je de loonadministratie eenvoudig automatiseren. Dan hoef je je aan het einde van de maand alleen nog bezig te houden met doorvoeren van eventuele correcties, nakijken van mutaties of invoeren van wijzigingen.

Vind je het prettiger om de salarisadministratie compleet uit te besteden? Dan kunnen de experts van BCS je ook helpen. Neem contact met ze op of vraag een gratis demo aan om de software zelf uit te proberen!