Simpele tips om energie te besparen

Onnodig energie verbruiken is ontzettend zonde. Energie gebruiken doet namelijk (wanneer het niet groen is) een aanslag op het milieu en daarnaast is onnodig energie verbruiken zonde voor je portemonnee. Je betaalt dan namelijk elke maand voor kosten die je niet had hoeven maken. Zonde, want wanneer je boodschappen doet geef je bij de kassa toch ook niet 20 euro extra weg, gewoon omdat je het niet nodig zou hebben? Als het niet hoeft, dan snappen wij dat je liever niet onnodig geld uitgeeft. Benieuwd hoe je op een simpele manier meer energie kunt besparen? In dit artikel geven wij tips om je energieverbruik te kunnen verminderen.

Kies voor een goede energieleverancier

De organisatie die voor jou de energie verzorgd is natuurlijk de energieleverancier. Wat de juiste energieleverancier voor jou is, hangt af van jouw wensen. Ben je op zoek naar de goedkoopste energieleverancier, dan kun je het beste verschillende leveranciers online vergelijken door te kijken naar verschillende aanbiedingen en deze tegen elkaar af te geven. Bij sommige aanbieders kun je soms wel tot honderden euro’s cashback ontvangen, waardoor de kosten voor dat energiecontract uiteindelijk een stuk lager zullen uitvallen. Online kun je heel gemakkelijk verschillende contracten vergelijken om zo te weten waar je het beste uit bent.

clear light bulb lot

Voorkom sluipverbruik

Soms lijkt het alsof elektronische apparaten uitstaan, maar staan ze eigenlijk stand-by en slurpen ze ondertussen hartstikke veel energie. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je de televisie hebt uitgeschakeld maar er nog wel een rood lampje blijft branden. Of je een oplader in het stopcontact hebt laten zitten zonder dat er iets opgeladen wordt en deze energie blijft slurpen. Dit kun je checken door te kijken of de oplader warm aanvoelt als er niks aangesloten is. Dit soort energieverbruik is natuurlijk zonde en niet nodig, dus daarom wordt deze vorm van verspilde energie ook wel sluipverbruik genoemd. Immers ben je zelf vaak niet bewust van de onnodig verbruikte energie. Wist je bijvoorbeeld dat een televisie alleen al tot wel 35 euro aan sluipverbruik kan hebben per jaar? Zet je apparaat dus écht uit, en haal altijd de stekkers uit de stopcontacten als je ze niet gebruikt.

Dicht alle kieren

Iets waar je bij het besparen van energie misschien niet gelijk aan denkt, is dat er heel veel warmte verloren kan gaan door kieren in je huis. Wanneer je in de winter bijvoorbeeld je huis aan het opstoken bent, kan het zomaar zijn dat er via de kieren in je huis ontzettend veel warmte ontsnapt wat anders je huis was blijven verwarmen. Op het moment dat je kieren of gaten goed gedicht zijn, kan de gestookte energie niet zomaar wegslippen uit je huis. Een eenvoudige manier om dit zelf aan te pakken is om gebruik te maken van tochtstrips bij ramen en deuren.

LED lampen

Gebruik maken van LED verlichting kan je een hele hoop energie besparen. Even ter vergelijking: de levensduur van een gloeilamp is 1.000 branduur. De levensduur van een spaarlam[ is 10.000 branduur. LED verlichting daarentegen heeft een levensduur van 100.000 (!) branduren. Een stuk duurzamer, dus.