high angle photo of vehicles parked near building

Met behulp van deze slimme tips bespaar je kosten op jouw wagenpark

In de huidige tijd speelt besparen een belangrijke rol. Overal horen we deze term voorbij komen. De inflatie is hoog en iedereen merkt het. Bedrijven en consumenten. We zullen moeten leren leven met deze nieuwe realiteit en de hogere prijzen. Uiteindelijk zal alles weer gelijk getrokken worden. Tot die tijd geldt dat we gewoon meer kosten hebben dan voorheen en de inkomsten hier meestal nog niet tegenop wegen. Dat betekent dus dat besparen noodzakelijk is.

Zo ook op het wagenpark van jouw bedrijf. Het maakt hierbij niet uit of jullie slechts enkele voertuigen hebben of een geheel imperium omdat vervoer jullie grootste goed is. Besparen is noodzaak. En gelukkig niet onmogelijk. Met behulp van de volgende slimme tips bespaar jij als ondernemer kosten op jouw wagenpark. Alle kleine beetjes helpen!

Maak gebruik van een slim voertuigvolgsysteem

Voertuigvolgsystemen zijn goud waard om je wagenpark te verbeteren. Hiermee zie je in één oogopslag waar alle chauffeurs zijn. Dit betekent dat je dus ook ritten efficiënter in kunt plannen. Je hoeft niet allemaal telefoontjes te plegen om te achterhalen waar iedereen zit. Komt er plotseling een klus binnen en moet je iemand nog even snel op pad sturen? Dan weet je wie op de route ligt. Dat betekent dat er niet meer onnodig omgereden hoeft te worden. Dat bespaart heel veel tijd en brandstof.

Bovendien zorgt een voertuigvolgsysteem ervoor dat je gemakkelijker kunt controleren waar iedereen is en dat het plannen van de routes soepeler verloopt. Je hebt dus minder mankracht nodig om het wagenpark te beheren. Het kost minder tijd en dus ook minder uren en geld. Win-win.

Hoeveel voertuigen heb je echt nodig?

Het is goed om het totale wagenpark eens kritisch te bekijken. Hoeveel voertuigen zijn er momenteel aanwezig en hoeveel worden er daadwerkelijk gebruikt? Merk je regelmatig dat er voertuigen dagen lang stilstaan? Dan is dat niet goed voor het voertuig zelf, maar ook niet voor de portemonnee. Het is niet zinvol om een groot wagenpark aan te houden als deze nooit voor de volle 100 procent wordt gebruikt. Durf daarom om keuzes te maken en eventueel een aantal voertuigen te verkopen.

Is het voor jullie werkzaamheden nodig om elke medewerker een auto van de zaak mee te geven? Probeer dit dan via shortlease te regelen. Hierbij profiteer je van een flexibele leaseperiode. Op die manier kun je het contract bijna elke maand opzeggen. Stel dat de medewerker toch niet bevalt en al in de proeftijd het werk verlaat, dan hoef je deze auto dus niet onnodig aan te houden. Zo voorkom je veel onnodige kosten.

Spreek chauffeurs aan op hun rijgedrag

Door het uitlezen van de tachograaf van Webfleet is het mogelijk om het rijgedrag van de chauffeurs te bestuderen. Zo zie je dus ook welke chauffeurs onnodig veel brandstof verbruiken. Bijvoorbeeld doordat ze vaak te hard rijden of op een verkeerde manier optrekken. Met behulp van deze gegevens kun je ze op het rijgedrag aanspreken en daarmee een duurzamere rijstijl creëren.