Steeds meer mensen kiezen er de laatste jaren voor om te gaan beleggen. Het lijkt een zeer gemakkelijke manier om geld te kunnen verdienen, zonder dat je heel veel risico loopt. Toch is er in de afgelopen periode veel veranderd rondom beleggen, wat grotendeels te verklaren is door de coronacrisis. Deze heeft zeer veel impact gehad op de economie, wat ook veel gevolgen heeft voor de beurs. Zelf ook benieuwd hoe je het beste kunt beginnen met beleggen? Wij bespreken in dit artikel de meest gemaakte fouten, zodat jij die in de toekomst niet (meer) hoeft te maken!
Teveel risico nemen
Het nemen van een hoog risico bij beleggen in aandelen betekent ook de meeste kans op een hoge winst. Echter betekent het vergroten van het risico ook het vergroten van de kans op verlies. Dat is een fout die veel beginners maken: een te groot verlies nemen bij hun investering en vervolgens heel snel door hun investering heen zijn. Het is verstandiger om in het begin op safe te spelen, zodat je investering langzaam maar zeker vergroot wordt en je vervolgens er altijd nog voor kunt kiezen om met (een deel van) je investering meer risico’s te gaan nemen.
Beleggen met geld wat je niet hebt
Het is niet verstandig om al je spaargeld ineens in te zetten in een belegging. Mocht het fout gaan, dan is je totale vermogen in één keer weg. Experts raden dan ook aan om eigenlijk alleen te beleggen met geld wat je al hebt. Mocht het mis gaan, dan zit je niet plotseling in de financiële problemen. Zorg dus dat je altijd een buffer hebt om eventuele financiële tegenvallers op te kunnen vangen.
Niet spreiden
Een andere veel gemaakte fout is dat beginnende beleggers teveel van hun vermogen inzetten op één organisatie of bedrijf. Terwijl veel experts beginners juist aanraden om met het starten met beleggen zoveel mogelijk van je investeringen te spreiden over verschillende organisaties. Dit kun je gemakkelijk doen door gebruik te maken van ETF’s. Dit zijn zeer goedkope groepjes aandelen die de index volgen. Hiermee kun je dus gemakkelijk in veel verschillende regio’s en sectoren beleggen.
Doorslaan
Ook al heb je een paar keer je vermogen vergroot door te beleggen, je moet nooit ervan uitgaan dat dit in de toekomst ook zo zal blijven gaan. Nogmaals – aan beleggen zitten altijd risico’s verbonden en het zo kunnen dat je geld in plaats van meer, juist minder waard wordt. Veilig beleggen kun je bijvoorbeeld ook veilig doen door te beleggen in obligaties.
Zonder kennis gaan beleggen
Je kunt natuurlijk zelf beginnen met beleggen zonder dat je je eerst hebt verdiept in het onderwerp, maar je zou ook de hulp van experts kunnen inschakelen. Zij hebben meer ervaring met beleggen en de keuzes die je het beste kunt maken. Er is over beleggen nog heel veel te leren en je zou er ook voor kunnen kiezen om jezelf eerst meer te verdiepen in literatuur, zodat je van tevoren al beter weet waar je aan begint.
Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.